Zdrowie » Ciało
Smaki lata zamknięte w słoikach
Zobacz więcej zdjęć » |
Wielu z nas ma ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy w wakacje w całym domu pachniało przygotowywanymi przetworami. Dziś, pod wpływem rosnącej świadomości tego, co jemy, popularności bazarków owocowo-warzywnych i trendu na samodzielne gotowanie, obserwujemy wielki powrót domowych przetworów. Są zdecydowanie zdrowsze i tańsze od tych kupowanych w sklepie - a ich smak jest po prostu niepowtarzalny. Wysiłek, jaki w to włożymy, z pewnością się opłaci - a praktyczne wyposażenie kuchni sprawi, że ich przygotowanie okaże się prostsze, niż myśleliśmy.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W gotowaniu, smażeniu i duszeniu kluczowe znaczenie mają naczynia, których używamy. Doskonale sprawdzą się garnki emaliowane Emalia Polska Pleszew. Wytworzone są z wysokiej jakości materiału, który hamuje rozwój drobnoustrojów. Gładka powierzchnia zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Ma to ogromne znaczenie w przygotowywaniu przetworów, gdy ważne jest uniemożliwienie rozwoju drobnoustrojów powodujących psucie się żywności. Garnki Emalia Polska Pleszew można stosować na każdym rodzaju płyty - gazowej, elektrycznej, indukcyjnej. Są dostępne również w bardzo dużej pojemności - 15, 20, a nawet 30 litrów! To pozwoli wygodnie przygotować większą ilość przetworów. Przydatny będzie też z pewnością poręczny rondelek. Te z kolekcji Emalia Polska Pleszew wyróżnia dodatkowo piękne wzornictwo.
Usuwanie pestek z owoców ułatwi drylownica Florina - nieodzowna, gdy wykorzystujemy wiśnie lub czereśnie. Jest wykonana z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, przez co nie wchodzi w reakcję z owocami. Elementy metalowe zaś zostały wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu nie ma obawy, że będą pokrywały się śniedzią. Precyzyjny mechanizm w łatwy sposób pozwala na usuwanie pestek z owoców. Narzędzie posiada wygodny pojemnik na pestki, a specjalna blokada z funkcją przyssawki, pozwala na mocowanie drylownicy do blatu stołu.
Jeśli chcemy przygotować soki, niezbędny będzie sokownik Florina. Wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, jest trwały i wytrzymały. Odpowiednia grubość ścianek i wielowarstwowe dno sprawiają, że nagrzewa się bardzo szybko i utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz. Dzięki temu, proces przyrządzania soku trwa od 30 minut do maksymalnie 1 godziny. Pozostały miąższ można wykorzystać do zrobienia dżemu.
Dżemy, konfitury, soki, kompoty, nalewki... co jeszcze zimą przypomni smak lata? Przeciery z pomidorów, idealne do zup i sosów, a także buraczki, które idealnie dopełnią zimowy obiad. Ogórki - kiszone, konserwowe, czy w formie sałatek. Pikle, czyli mieszanka ogórków, marchwi, dyni, cebuli i zielonych pomidorów w marynacie. Robiąc domowe przetwory, oprócz korzystania z tradycyjnych przepisów, coraz chętniej eksperymentujemy. Konfitura z fiołków? Dżem z mniszka lekarskiego? Czemu nie! Tradycyjne czy nowatorskie - produkty własnej roboty są obecnie bardzo modnym prezentem. Zwłaszcza zamknięte w stylowym słoiku lub butelce.
Sok z malin możemy podarować w butelce Bormioli Rocco Swing z etykietą do pisania kredą, z pałąkowym zamknięciem gwarantującym szczelność. Jest wykonana z wysokiej jakości szkła. Bormioli Rocco to również szeroki wybór słoików Quattro Stagioni. Słoiki są oferowane w różnych wymiarach i kształtach - są idealne nie tylko do spiżarni, ale też będą znakomicie się prezentować bezpośrednio na stole. Przetwory dobrze również zamknąć w słoikach Weck Florina - zamykanych na zatrzaski i wyposażonych w gumę.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)