Dom » Budownictwo

Smart taras z Somfy zwiększa przestrzeń użytkową domu, a także hotelu czy restauracji

Markizy i pergole jako osłony przeciwsłoneczne to doskonały sposób na zacienienie tarasu czy ogrodu. Możemy stworzyć w ten sposób doskonałe miejsce wypoczynku, które estetycznie komponuje się z bryłą budynku i otoczeniem. Teraz wyposażone w napędy i automatykę pogodową zyskują nowy wymiar.

Smart taras to szereg udogodnień dla użytkowników. Komfortowe sterowanie osłonami ze smartfonu, tabletu czy komputera, walory estetyczne, możliwość dopasowania do niemal każdej inwestycji - to tylko nieliczne z zalet zastosowania zautomatyzowanych markiz czy pergoli. Ważnym wyróżnikiem smart tarasu Somfy jest także technologia io-homecontrol®, czyli dwustronna komunikacja pomiędzy urządzeniami. Dzięki niej użytkownik w czasie rzeczywistym otrzymuje informację zwrotną o aktualnym położeniu markizy czy pergoli. Po połączeniu zautomatyzowanej osłony z centralą sterującą np. TaHoma® wystarczy sprawdzić w aplikacji, czy osłona jest zwinięta czy rozwinięta i zdalnie ze smartfonu nią sterować. Gdy do systemu dodamy jeszcze czujniki możemy zabezpieczyć markizę czy lamele w pergoli przed zniszczeniem i zagwarantować użytkownikom pełny komfort czasu spędzonego na powietrzu. Jeśli czujnik wykryje wiatr, wówczas automatycznie zwinie markizę, zapewniając dłuższą żywotność osłony.

Zautomatyzowana markiza

Markiza to najłatwiejszy sposób na zadaszenie wybranego miejsca na tarasie, werandzie czy właśnie przed kawiarnią lub hotelową restauracją. W czasie konieczności zachowania dystansu, po raz kolejny technologia przychodzi nam z pomocą. Już nie tylko umożliwiając nam codzienne kontakty w formie on-line czy pracę zdalną. Dziś dzięki technologii poszerzamy powierzchnię domów i lokali użytkowych, dopasowując ją do potrzeb naszych gości, klientów czy wreszcie nas samych. To właśnie markizy wyposażone w napędy elektryczne i sterowanie dostosowane do naszych wymagań nadają nowoczesnego i funkcjonalnego wymiaru każdej nawet nowo zaadaptowanej przestrzeni - mówi Radosław Borkowski, dyrektor zarządzający Somfy Polska.

Marka Somfy, lider w obszarze automatyki domowej i producent rozwiązań smart home, oferuje pełne portfolio odpowiednich napędów. W markizach standardowych najlepiej sprawdzą się napędy z gamy Sunilus io. Do markiz kasetowych oraz półkasetowych przeznaczone są systemy napędowe Sunea io. Somfy oferuje również system napędowy Sunea Screen 40 io, do zastosowania w markizach z rozwijaną falbaną.

Nowoczesna pergola

Podobnie jak w przypadku markiz, to automatyka dodaje nowoczesności pergolom. Wśród rozwiązań Somfy na szczególną uwagę zasługuje nowość: zestaw napędowy Pergola Tilt io do sterowanie kątem nachylenia lamel dachu w pergolach bioklimatycznych. Instalatorom przypadnie do gustu szczególnie jego łatwy montaż, a użytkowników zachwyci możliwość połączenia z automatyką pogodową i sterowanie zdalne z informacją zwrotną dzięki centrali sterującej TaHoma®. Napęd Pergola Tilt io jest dostępny w dwóch wersjach z wysięgiem trzpienia 150 lub 300 mm i posiada enkoder umożliwiający precyzyjną informację o pozycji napędu. Z kolei centrala do napędu Pergola Tilt io umożliwia zdalne sterowanie jednym lub dwoma napędami, posiada automatyczny lub półautomatyczny tryb regulacji położeń krańcowych, a także zintegrowany czujnik temperatury.

Dodatkowe zalety dzięki centrali sterującej

Wszystkie produkty wyposażone w automatykę i połączone z centralą sterującą smart home TaHoma® dostosowują się do naszych potrzeb. Między innymi dzięki scenariuszom, które możemy ustawić samodzielnie. To nic innego jak określenie listy zadań, które oddelegujemy zautomatyzowanym urządzeniom w zależności od pory dnia, roku czy nawet pogody. Jak to działa w domu, a jak np. może działać w restauracji? Oto przykłady. W restauracji pierwszych gości spodziewamy się o godz. 12:00? Możemy to uwzględnić w scenariuszu, wystarczy określić, że markiza rozwinie się automatycznie dokładnie godzinę wcześniej, by promienie słoneczne nie nagrzewały przestrzeni przeznaczonej dla klientów. A może planujemy miły wieczór na tarasie w domu w gronie rodzinnym? Jednym kliknięciem w aplikacji w smartfonie rozwiniemy markizę, włączymy oświetlenie czy uruchomimy ulubioną playlistę.

Smart taras może być nowym otwarciem dla domowników, restauratorów, całej branży HoReCa. W każdej chwili możemy połączyć jednym systemem inne osłony oprócz markiz czy pergol, na przykład rolety zewnętrzne czy żaluzje fasadowe, a nawet dodać do systemu bramy, oświetlenie, ogrzewanie i wiele innych. Od smart tarasu możemy zacząć, by potem stopniowo rozbudowywać system smart w naszym rytmie - podsumowuje Radosław Borkowski, dyrektor zarządzający Somfy Polska.

magdalena.wozniak@theimagine.pl