Technologie » Internet

Smartfony podbijają polski rynek

W Polsce smartfony posiada obecnie 36% badanych internautów. Co ciekawe, posiadaczy iPhone’a jest zaledwie 1 proc.! Tak wynika z dedykowanego badania Generation Mobile 2012 przeprowadzonego przez Polskie Badania Internetu.

Zaprezentowano je podczas najnowszego wydarzenia poświęconego rynkowi mobilnemu i zjawiskom z nim związanym – Generation Mobile 2012. Konferencję zorganizowali w Warszawie 29 i 30 marca br. Antyweb i NoNoobs. Firma Hostersi była partnerem wydarzenia.

O mobilnym biznesie słyszymy już od dawna, ale to rok 2012 ma być przełomowy. Według PayPal, w roku 2012 wartość obsługiwanych płatności mobilnych podwoi się i wyniesie 7 miliardów dolarów! Według Chetan Sharma Consulting, globalny rynek aplikacji osiągnie astronomiczną kwotę 17,5 miliarda dolarów, a rynek europejski aż 8,5 miliarda! Gartner prognozuje z kolei, że rynek reklamy mobilnej podwoił się w 2011, osiągając wartość 3,3 miliarda dolarów! Tak ogromne kwoty powodują zainteresowanie tym segmentem praktycznie każdej firmy czy organizacji.

Nie dziwi więc fakt, że Generation Mobile 2012 cieszyła się tak dużym zainteresowaniem. Konferencja zgromadziła blisko 300 przedstawicieli związanych z rynkiem mobilnym w Polsce. Wśród nich m.in. agencje interaktywne projektujące aplikacje mobilne, przedstawiciele firm i instytucji dostarczający takie aplikacje swoim klientom oraz firmy zajmujące się płatnościami mobilnymi. Partnerem wydarzenia była zaś firma Hostersi, która dostarcza rozwiązania hostingowe dla aplikacji mobilnych.

Generation Mobile miała na celu pokazanie aktualnego stanu rynku mobilnego w Polsce, najważniejszych trendów oraz ciekawych strategii czołowych graczy – zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Ważnym elementem konferencji było rozwiązanie konkursu na najciekawszą aplikację w trzech kategoriach: Android, iOS oraz Windows Phone. O nagrodzonych aplikacjach można przeczytać na blogu Antyweb. Organizatorzy zapowiadają kolejną edycję wydarzenia już w przyszłym roku.

Hostersi