Gospodarka » Przemysł

Smog można zlikwidować!

Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda wyliczyli, że w Chinach z powodu kwarantanny emisje CO2 spadły o ¼. W praktyce mogło to uratować życie 4 tys. dzieci i 73 tys. osób starszych. Liczba uratowanych w ten sposób osób może znacznie przewyższać liczbę zgonów z powodu koronawirusem.

Wniosek jest oczywisty – powietrze jakim oddychamy ma ogromny wpływ na zdrowie, a nawet życie. Skoro refleksje na ten temat są tak dobitne, dlaczego od tak wielu lat zmiany dotyczące jakości powietrza są tak mało zauważalne?

2 miesiące redukcji PM2,5 prawdopodobnie uratowało życie 4000 dzieciom poniżej 5 roku życia i 73 000 dorosłych powyżej 70 roku życia w Chinach. Nawet przy tych bardziej konserwatywnych założeniach, życie uratowane z powodu redukcji zanieczyszczeń jest około 20 razy większe niż liczba ofiar śmiertelnych, które zostały bezpośrednio utracone przez wirusa” - tak sytuację w Chinach opisuje Marshall Burke z Uniwersytetu Stanforda. Naukowcy przeprowadzili tam szereg badań związanych ze zmianą ilości zanieczyszczeń w powietrzu w odniesieniu do COVID-19. Inwestycje w transformację energetyczną prowadzone są na całym świecie, z mniejszym lub większym zaangażowaniem. Wiele mówi się na temat zmian klimatu spowodowanych emisją CO2 oraz konsekwencjach takich działań. Walka o dobre powietrze trwa również w Polsce, gdzie realizowane są liczne inwestycje związane z wymianą "kopciuchów" na piece bardziej ekologiczne. Słuszne działania mają jednak wadę - ich efektów możemy się spodziewać za kilka lub kilkanaście lat. Tymczasem jest sposób na to, by oddychać czystym i zdrowym powietrzem natychmiast, bez ponoszenia dużych kosztów. Mało tego, sposób ten został wynaleziony przez polskich technologów. Jest nim Sorbent ER-1, czyli środek, który nie tylko znacząco ogranicza zadymienie, ale także neutralizuje niebezpieczne związki, powstające na skutek spalania opału w przydomowych kotłowniach. Efekt widoczny (i odczuwalny) jest od razu. - Fakt, w ciągu kilku lat nastąpi wymiana źródeł ciepła, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym okresie przejściowym oddychać czystym powietrzem. - mówi Mariusz Dąbrowski, Generalny Dystrybutor produktu Sorbent ER-1, członek Zespołu Autorskiego WNM.

Środek ten jest przyjazny środowisku, oparty na naturalnych składnikach. Jest to kombinacja kruszyw, która w połączeniu z odpowiednią techniką spalania węgla daje niebagatelne rezultaty – redukuje emisję zanieczyszczeń, w tym pyłów, tlenków siarki (SOx ), tlenków azotu (Nox ) . Co ważne, skuteczność działania została potwierdzona badaniami przeprowadzonymi w Katedrze Inżynierii Chemicznej i Projektowania Procesowego Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej.

Dodanie  2 % Sorbentu ER-1 do masy wagowej opału wystarczy, żeby praktycznie do zera zmniejszyć emisję szkodliwych zanieczyszczeń. - Pyły, które znamy bardziej jako PM2,5 oraz PM10, to nic innego jak niedopalone benzopireny smoliste, lotne związki organiczne, niedopalone podziarno węgla oraz wiele innych związków. Nasz sorbent, w połączeniu z odpowiednią techniką spalania, powoduje zmniejszenie szkodliwych emisji, a w rezultacie czyste powietrze, pozbawione smogu. - komentuje Mariusz Dąbrowski, Generalny Dystrybutor produktu Sorbent ER-1.

Sorbent wpływa na proces spalania dwutorowo - redukuje zanieczyszczenia oraz działa katalitycznie. - Mieszanka kruszyw powoduje, że szkodliwe związki metali ciężkich ze spalanego węgla zamykane są w Nano płytkach i Nano rurkach jednego z kompozytów sorbentu. Szczelnie zamknięte, nie są już szkodliwe dla otoczenia. Poza tym Sorbent ER-1 powoduje lepsze dopalanie węgla - podwyższa temperaturę płynięcia popiołu. Proces ten powoduje zamianę benzopirenów smolistych, które osadzają się na ścianach komina, na łatwopalne. W efekcie redukuje nieprzyjemne i szkodliwe zapachy.- dodaje Mariusz Dąbrowski.

Sorbent ER-1 jest testowany w wielu gospodarstwach domowych. Ponadto są gminy, które zdecydowały się zweryfikować zastosowanie tego środka i jego wpływ na jakość powietrza. Te, które podjęły takie kroki, produktowi wystawiają pozytywną opinię. Taką rekomendację przedstawiła m.in. gmina Jasienica - Dym, który wcześniej wychodził z komina czarny, dziś go nie ma, albo jest lekko biały. Rozdaliśmy 200 próbek i jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Mieszkańcy mówią o produkcie, że jest rewelacyjny– nie ma dymu, nie ma zapachu, nie ma emisji. - komentuje Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica.

Właściwe decyzje podejmowane przez odpowiednie organy mogą realnie wpłynąć na jakość powietrza, jakim oddychamy. Wdrażanie programów jest jednak długotrwałe, a na efekty trzeba będzie poczekać. Często inwestycje takie są również kosztowne. Eliminacja smogu jest jednak możliwa dzięki polskim technologom. Wynaleziony przez nich Sorbent ER-1 może pomóc w walce z zanieczyszczonym powietrzem tu i teraz.

Tekst: Iwona Cybulska/Advneture Media

Zdjęcie: Pixabay.com

Sorbent ER-1

www.sorbenter1.pl

www.facebook.com/sorbentER1

Sorbent ER-1 jest produktem wspomagającym ekologiczne spalanie w kotle i w kominku. W połączeniu z paleniem współprądowym skutecznie likwiduje smog. To środek, stworzony przez polskich technologów, skupionych w Zespole Autorskim WNM z Wodzisławia Śląskiego, którego działanie potwierdzają badania naukowe. Sorbentu ER-1 stworzony jest na bazie naturalnych składników, całkowicie bezpiecznych dla środowiska. Najważniejsze składniki Sorbentu ER-1 to kompozyty na bazie kruszyw wapnia (Ca), działające jako reagenty do ograniczenia emisji tlenków siarki (SO2), utleniaczy przekształcających tlenki azotu (NOxO) oraz absorberów redukujących rtęć H(g).

Producentem sorbentu jest firma EKOROZWÓJ Sp. z o.o., natomiast wynalazcami Zespół Autorski WNM składający się z polskich technologów.

Generalnym Dystrybutorem Sorbentu ER-1 jest Mariusz Dąbrowski, członek ZA WNM.

KONTAKT:

www.sorbenter1.pl

Kontakt z Generalnym Dystrybutorem:

mail: biuro@sorbenter1.pl

tel. 607 315 314