Motoryzacja » Transport

Śniadanie Logistyczne FM Logistic i Bareau Veritas

Na temat najlepszych praktyk w zakresie magazynowania dyskutowali uczestnicy Śniadania Logistycznego, zorganizowanego przez firmę FM Logistic, we współpracy Bareau Veritas. O procesie oceny SQAS i jego zaletach, opowiadali specjaliści z firmy Bareau Veritas, wieloletniego partnera FM Logistic.

SQAS, to system umożliwiający firmom z branży chemicznej ocenę jakości poszczególnych usług logistycznych swoich podwykonawców.

SQAS, jako przejrzysty system weryfikacji podwykonawców, pozwala łatwo porównać jakość ich usług. To zestawienie najlepszych praktyk logistycznych, opracowane przez CEFIC (European Chemical Industry Council) podczas 15 letniej współpracy z największymi firmami z branży chemicznej.

Safety & Quality Assessment System pozwala monitorować jakość i bezpieczeństwo działań operacyjnych w obrocie produktami chemicznymi. Firma poddająca się ocenie otrzymuje procentowy wynik, opisujący zakres, w jakim  spełnia ona poszczególne założenia standardu. Wyniki mogą być wówczas udostępnione do wglądu potencjalnym klientom, jako referencje jakości usług i pozostają w systemie przez okres trzech lat lub do czasu ponownej certyfikacji.

Badanie SQAS/ESAD, to narzędzie dla firm prowadzących działalność w zakresie transportu drogowego i kolejowego.   To również zestawienie najlepszych praktyk dla firm oferujących usługi magazynowe, jak i dla dystrybutorów substancji chemicznych.  Badanie wykonywane jest przez niezależnych, akredytowanych przez CEFIC audytorów (SQAS Accredited Assessors), m.in. przez firmę Bareau Veritas. SQAS, to niezbędny element świadomej polityki bezpiecznego i przyjaznego dla ludzi i środowiska obrotu chemikaliami.

Podczas ostatniego spotkania z cyklu „Śniadania Logistyczne”, goście FM Logistic i Bareau Veritas, mieli okazję dyskutować o tym, na ile badanie SQAS jest rozwiązaniem odpowiednim dla podmiotów funkcjonujących na rynku, w tym partnerów FM Logistic. Uznano, że SQAS dla wielu firm może być wyznacznikiem troski o jakość, bezpieczeństwo i ochronę środowiska w obszarze magazynowania.

„Śniadania Logistyczne” FM Logistic, to ważny element strategii budowania wizerunku firmy. Od ponad czterech lat operator zaprasza przedstawicieli wybranych gałęzi rynku oraz mediów, by w kameralnej atmosferze dyskutować o trendach i zmieniających się wymaganiach, w wybranych obszarach logistyki. „Śniadania Logistyczne” są na stałe wpisane w kalendarze wydarzeń klientów, ekspertów i dziennikarzy, ciesząc się ogromnym zainteresowaniem i przynosząc korzyści wszystkim uczestnikom rynku logistycznego.

Następne spotkanie z cyklu „Śniadanie Logistyczne” zaplanowano na pierwszy kwartał 2011 roku.

Primoloko/Black&WhitePR