Zdrowie » Dziecko
Śniadanie na „szóstkę”!
Zobacz więcej zdjęć » |
Jednak przyrządzenie pożywnego, pełnowartościowego śniadania dla ucznia staje się niekiedy sporym wyzwaniem. Oto kilka pomysłów od Sokołowa, dzięki którym rodzinne poranki zyskają nowy, świetny smak!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Najmłodsi członkowie rodziny bywają wybredni, a wielu rodziców głowi się, jak połączyć smak z dobrą wartością odżywczą. Tym bardziej, że rano nie mamy zazwyczaj zbyt dużo czasu. By śniadanie dobrze spełniło swą rolę, na pewno warto postawić na produkty wysokiej jakości, z dobrym, czystym składem, które dostarczą potrzebnych składników odżywczych.
Dieta małego naukowca
W diecie dziecka nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Dobrym jego źródłem są produkty z dedykowanej dzieciom linii Sokoliki, które nie zawierają sztucznych konserwantów i powstają ze sprawdzonego surowca. Delikatne przyprawy zostały dobrane z uwzględnieniem preferencji smakowych najmłodszych konsumentów. Wszystkie posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa, są więc odpowiednie również dla dzieci, które muszą eliminować gluten. Sokoliki to mnóstwo pomysłów na pożywne i smakowite śniadanie. Parówki znakomicie smakują podane na ciepło - ugotowane, usmażone czy upieczone. Można z nimi też przygotować pyszne, domowe hot-dogi! Kabanoski są wygodną przekąską, ale świetnie sprawdzą się również jako dodatek do sałatek. Można je też dodać do wytrawnych muffinek, które będą doskonałą propozycją do szkolnego lunchboxu. Szyneczka to przede wszystkim lubiany dodatek do kanapek. Można jej również użyć do przyrządzenia pasty kanapkowej, na bazie jajek czy serka.
Dla znudzonych tradycyjnymi kanapkami, dobrym pomysłem będą roladki z szyneczki bądź zawijane tortille z szyneczką i chrupiącymi, świeżymi warzywami. W tej roli sprawdzi się także szynka wędzona Naturrino - o krótkim, prostym składzie (bez sztucznych konserwantów, glutaminianu, fosforanów), soczysta i delikatna w smaku.
I choć poranny pośpiech nie sprzyja celebrowaniu posiłku, warto pamiętać, że wspólne śniadanie smakuje lepiej! To zachęci najmłodszych do zdrowego jedzenia. Po takim początku dnia, łatwiej i przyjemniej poradzą sobie ze szkolnymi obowiązkami.
Kolorowe szaszłyki z makaronem razowym i parówkami Sokoliki
Składniki:
- 1 garść liści szpinaku/botwinki
- 1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
- 1 opakowanie parówek Sokoliki
- 2 papryki spiczaste
- 1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 garść czarnych oliwek
- oliwa z oliwek / olej roślinny
Przygotowanie:
Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki. Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm). Oliwki odcedzamy, a pomidorki kroimy na ćwiartki.
Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.
Sałatka śniadaniowa z kabanoskami Sokoliki
Składniki
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
- 1 nieduża kolba kukurydzy (cukier)
- 12 jajek przepiórczych
- 12 pomidorków truskawkowych
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.
Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pomidory z kuskusem i kabanoskami Sokoliki
Składniki na sałatkę:
- 1/3 szklanki suchego kaszy kuskus
- 3 pomidory malinowe
- 1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
- 1 garść czarnych oliwek
- 1/2 kolby kukurydzy
- 6 rzodkiewek
- 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
- garść listków natki pietruszki
Składniki na dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem. Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka. Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości. W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)