Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej

Soja i produkty sojowe w diecie odchudzającej
Zobacz więcej zdjęć »
Często zapominamy, że prawidłowa dieta przede wszystkim powinna zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowe tłuszcze, białko, witaminy i mikroelementy, to nasi sprzymierzeńcy. A one wszystkie kryją się w niepozornej soi.

Wraz z pierwszymi promieniami słońca i cieplejszymi podmuchami wiatru nachodzi nas myśl o obowiązkowym zgubieniu kilku zimowych kilogramów. Wśród osób odchudzających się coraz większym uznaniem cieszy się soja i jej produkty. Ziarna soi są szczególnie popularne wśród wegetarian, bo zawierają duże ilości białka roślinnego (około 40%), ale pojawia się też w menu osób odżywiających się w tradycyjny sposób. Dzięki wysokiej zawartości białka produkty sojowe doskonale urozmaicają dietę niskoenergetyczną, jednocześnie uzupełniając ją w pełnowartościowe proteiny o podobnym składzie aminokwasowym do białka zwierzęcego. Pamiętajmy też, że białko jest podstawowym budulcem mięśni, a im ich więcej – tym lepszy metabolizm i szybciej zgubimy niechciane fałdki.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Soja idealnie zbilansuje dietę. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju wielu chorób. Kolejnym atutem soi jest duża zawartość błonnika pokarmowego (15,7g/100g), witamin i składników mineralnych. Wśród nich warto wymienić fosfor, magnez, wapń (składniki kości i zębów), potas (regulator czynności mięśni i nerwów) a wśród mikroelementów żelazo (składnik hemoglobiny), cynk, miedź, molibden, kobalt, mangan.

Soja i jej produkty ze względu na bogactwo składników odżywczych, jak i walory smakowe może stanowić doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej. Dodatkowym atutem tego typu produktów jest łatwa dostępność, niska cena oraz możliwość przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku. Obecnie na rynku oprócz gotowych sojowych dań można znaleźć również napoje sojowe. W naturalnym wariancie smakowym lub waniliowym można nimi zastąpić mleko i używać do kawy, herbaty, kakao czy mieszać z muesli. Smak waniliowy lub cappucino świetnie zatrzyma ochotę na słodkie przekąski. Istnieją również smaki owocowe, przykładowo, marka ViveSoy Pascual proponuje smak papai z mango, ananas, brzoskwini i pomarańczy, które oprócz witamin z owoców zawierają dobroczynne właściwości soi.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

5_tka

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »