Technologie » Fotografia

Sony prezentuje najnowsze produkty z rodziny CineAlta na festiwalu Camerimage 2017

Kamera VENICE w centrum uwagi na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym, na którym Sony zapewnia „moc emocji klatka po klatce”

Firma przygotowuje się do udziału w kolejnym festiwalu Camerimage w Bydgoszczy. Zaprezentuje na nim najnowsze produkty z rodziny CineAlta, w tym swoją pierwszą cyfrową kamerę kinematograficzną z pełnoklatkowym przetwornikiem obrazu: VENICE. Uczestnicy festiwalu Camerimage będą mieli okazję uczestniczyć w specjalnych warsztatach CineAlta z udziałem nagrodzonego Oscarem operatora Claudia Mirandy ASC, jak również w pokazach najnowszego materiału sfilmowanego kamerą VENICE.

Festiwal Camerimage to jedna z pierwszych imprez, na których można zobaczyć VENICE — stworzony przez firmę Sony system kamerowy nowej generacji. Zaprojektowano go, by zapewnić filmowcom jeszcze większą swobodę twórczą, a jego przetwornik obrazu ma rozmiar klatki filmu małoobrazkowego. Powstanie systemu VENICE to wynik ścisłej współpracy ze środowiskami twórczymi oraz wnikliwej analizy potrzeb specjalistów z sektora produkcji filmowej i studyjnej.

W piątek 17 listopada twórca zdjęć filmowych Claudio Miranda ASC poprowadzi wraz z firmą Sony praktyczne warsztaty pokazujące, jak pełnoklatkowy przetwornik obrazu 36 x 24 mm w kamerze VENICE oraz szeroki wachlarz współpracujących obiektywów umożliwiają filmowcom urzeczywistnianie własnych wizji. Miranda, znany z prac nad takimi obrazami, jak „Ciekawy przypadek Benjamina Buttona”, „Życie Pi” i „Kraina jutra”, przedstawi zalety zaawansowanych możliwości systemu VENICE — w tym wewnętrznego systemu filtrów ND i nowego systemu zarządzania kolorami — w produkcji filmów. Na miejscu zorganizowane zostaną też pokazy zapadających w pamięć materiałów sfilmowanych przez Mirandę oraz Eda Wilda BSC. Szczegółowe informacje podano poniżej.

Kalendarium imprez:

·         Prezentacja kamery CineAlta VENICE: wtorek 14 listopada, godz. 19:00, Opera Nova. Claudio Miranda, A.S.C. pokaże między innymi miniaturę The DIG (Kopanie) i omówi kulisy jej produkcji.

·         Warsztaty CineAlta: piątek 17 listopada, godz. 13:00, Wyższa Szkoła Gospodarki, budynek M. Zapraszamy do bliższego, praktycznego poznania kamery VENICE oraz różnych dostępnych do niej obiektywów. W czasie warsztatów Claudio Miranda A.S.C opowie o twórczych wyborach, jakich dokonywał podczas zdjęć do miniatury filmowej The DIG (Kopanie).

·         Pokazy filmów nakręconych kamerą Sony CineAlta F65, Opera Nova:

Only the Brave — poniedziałek 13 listopada, godz. 23:00, zdjęcia Claudio Miranda, A.S.C.

Na karuzeli życia — piątek 17 listopada, godz. 15:15, zdjęcia Vittorio Storaro, A.S.C., A.I.C

PMW-F55, przenośny rejestrator na karty pamięci AXS-R7 umożliwiający zapis w formacie X-OCN oraz kamkorder XDCAM PXW-FS7 II.

Ekspozycja Sony będzie czynna w dniach 11–18 listopada. Informacje o firmie Sony w czasie trwania imprezy można śledzić na profilu @SonyCineAltaEU oraz używając hasztagu #CineAltaVENICE.

Informacja o firmie Sony

Sony Professional Solutions stawia sobie za cel uwalnianie olbrzymiej energii drzemiącej w obrazie. Centralne znaczenie w tej wizji ma pomoc klientom w budowaniu opowieści, wprowadzaniu zmian, tworzeniu więzi emocjonalnych, stymulowaniu uczenia się i wyzwalaniu potencjału. Firma Sony znakomicie łączy technologię z kreatywnością. Współpracuje z firmami z różnych sektorów, między innymi mediów i produkcji studyjnej, kina, służby zdrowia, sportu, biznesu i edukacji, dostarczając im nowatorskie rozwiązania, będące stymulacją do zmian. Dzięki ponad 30-letniemu doświadczeniu oraz współpracy z zaufanymi i uznanymi partnerami technologicznymi Sony oferuje bogaty wachlarz produktów i usług, które stanowią prawdziwą wartość dla firm oraz źródło informacji, wiedzy, rozrywki i inspiracji dla klientów.

Więcej informacji można znaleźć pod adresem http://pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / https://twitter.com/SonyProEurope

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Malgorzata Błachnio, INDALO

Tel.: +48 601 349 356, mail: malgorzata.blachnio@indalo.pl www: www.sony.pl/pro