Technologie » Komputery

Spółki Grupy Kulczyk wdrażają System Wspierający Księgowość i Kontroling oparty na produktach Oracle

Oracle Polska informuje, że w należących do Grupy Kulczyk spółkach Kulczyk Holding oraz Kulczyk Investments rozpoczęła się ostatnia faza wdrożenia kompleksowego systemu finansowo-kontrolingowego, którego podstawą są aplikacje Oracle E-Business Suite (EBS) oraz Oracle Hyperion.

Projekt realizowany jest przez firmę Alatus (od 2011.01.03 w strukturach Asseco) – Platinum Partner Oracle.

Uruchomienie produkcyjne Systemu jest planowane na pierwszy kwartał 2011 roku. Wdrożenie obejmie dwie spółki Grupy Kulczyk: Kulczyk Holding z siedzibą w Warszawie oraz Kulczyk Investments z siedzibą w Luksemburgu wraz z ich biurami w Dubaju, Londynie i Kijowie.

W ramach projektu zostanie wdrożony zaawansowany system informatyczny, w którym zastosowane zostaną następujące moduły Oracle EBS: Księga Główna, Należności, Zobowiązania, Zarządzanie Środkami Pieniężnymi oraz Środki Trwałe. Z pakietu Oracle Hyperion wybrano moduły Hyperion Planning dla obszaru kontrolingu, planowania i budżetowania oraz Hyperion Financial Management – dla wspomożenia procesów konsolidacyjnych całej Grupy Kulczyk.

Wdrażane rozwiązanie będzie zintegrowane z systemami home-bankigowymi działającymi w spółkach oraz aplikacją kadrowo-płacową wdrażaną równolegle przez Alatus w ramach tego samego projektu. Konsultanci Alatus zapewnią także odpowiednie przygotowanie i przeszkolenie pracowników spółek Grupy do bieżącej obsługi Systemu i jego rozwijania w przyszłości.

System będzie wyposażony w mechanizmy autoryzacji dostępu do poszczególnych jego funkcji na poziomie grup oraz poszczególnych użytkowników końcowych. W ramach funkcjonalności systemu będzie także udostępniona możliwość rozdzielenia uprawnień do wykonywania funkcji rejestracyjnych, kontrolnych i nadzorczych, a także umożliwiony łatwy dostęp do danych historycznych.

Wypowiedzi towarzyszące

"Nadrzędnym celem wdrożenia nowego systemu jest budowa platformy informatycznej pozwalającej na efektywniejsze i bardziej kompleksowe wsparcie grupy kapitałowej w realizacji strategii wzrostu. Mówimy w tym przypadku głównie o wszechstronnym wykorzystaniu informacji zarządczej, formalizowaniu i dokumentowaniu procesów biznesowych, standaryzacji i spójności pozyskiwanych danych, a także możliwości tworzenia dodatkowych sprawozdań i analiz. Ze względu na międzynarodowy zasięg działalności Grupy, jednym z priorytetów jest także zwiększenie zabezpieczenia dostępu do poufnych zasobów systemu" - powiedział Jarosław Sroka, członek zarządu Kulczyk Holding.

"Głównym celem projektu jest objęcie dwóch lokalizacji spółek Grupy Kulczyk wspólnym systemem do zarządzania finansami, kontrolingu i konsolidacji" - komentuje Jakub Madej, Dyrektor Projektu z ramienia firmy Alatus (obecnie Asseco Poland S.A.). "Taka integracja procesów pozwoli na scentralizowane prowadzenie obsługi zdarzeń gospodarczych w Grupie Kulczyk na poziomie księgowym, organizacyjnym oraz informatycznym. Nowy system umożliwi wyeliminowanie wielokrotnej rejestracji tych samych dokumentów, a także pozwoli na skrócenie czasu przepływu informacji pomiędzy jednostkami organizacyjnymi oraz automatyzację obsługi wszystkich procesów biznesowych".

O Korporacji Oracle
Oracle jest największym na świecie dostawcą kompletnego, otwartego i zintegrowanego oprogramowania biznesowego oraz zestawów sprzętowych. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe
Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.
Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795
Katarzyna.Pilarska@oracle.com