Gospodarka » Przemysł

Sport i rozrywka w towarzystwie Ciepła Systemowego

Sport staje się coraz istotniejszym elementem życia współczesnych Polaków i ważnym obszarem rozwoju gospodarczego naszego kraju. Wszystko to za sprawą międzynarodowych imprez organizowanych w nowoczesnych obiektach. Wiele z nich ogrzewa Ciepło Systemowe.

Ciepło Systemowe na sportowo

Ciepło Systemowe spotkać można na największych stadionach w kraju. Na przykład Dalkia Poznań ogrzewa murawę i budynki stadionu Lecha Poznań - gospodarza meczów Euro 2012. Szczecińska Energetyka Cieplna już od 1999 roku współpracuje piłkarską “Pogonią”, ogrzewając płytę boiska, halę oraz pawilon odnowy biologicznej. Dalkia Łódź dostarcza energię cieplną dla Widzewa, a Zabrzański PEC dba o obiekty sportowe Górnika Zabrze. Także największe hale sportowe w wielu miastach zapewniają komfort swoim gościom dzięki Ciepłu Systemowemu. Dzieje się tak mi.in. w Łodzi, Poznaniu, Kołobrzegu, Szczecinie, Lublinie, Kaliszu, Stargardzie Szczecińskim, Jeleniej Górze czy Pabianicach. Z Ciepła Systemowego korzystają również uczelnie wyższe inwestujące w rozbudowę swojej sportowej infrastruktury. W Poznaniu od 2003 roku Dalkia zaopatruje w Ciepło Systemowe pływalnię i hale sportowe wielkopolskiego AWF-u. W Lublinie tamtejsze przedsiębiorstwo ciepłownicze dostarcza ciepło do hal sportowych uniwersytetów Przyrodniczego i Medycznego.

Widowiskowo i ciepło

Jedną z najbardziej spektakularnych polskich hal sportowo-widowiskowych jest łódzka Atlas Arena, obsługiwana przez Dalkię Łódź. To najnowocześniejszy obiekt tego typu w kraju z przeszło 13 tys. miejsc dla kibiców, gdzie odbywają się nie tylko wielkie imprezy sportowe, jak np. mecze tegorocznych Mistrzostw Europy koszykarzy, ale także koncerty i różne pokazy. Podobne przeznaczenie, choć w nieco mniejszej skali, posiadają hale w Stargardzie Szczecińskim oraz Poznaniu i Lublinie. Przy zachodniopomorskim obiekcie usytuowany jest dodatkowo hotel, również zaopatrywany w Ciepło Systemowe. Kompleks w Lublinie znakomicie sprawdza się jako miejsce rozmaitych turniejów sportowych i wydarzeń artystycznych. Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Jastrzębiu Zdroju sprawuje natomiast pieczę nad ciekawym kompleksem sportowo-rekreacyjnym Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Już przeszło 20 lat Ciepło Systemowe dostarczane jest do trzech obiektów: stadionu miejskiego, basenu “Omega” oraz lodowiska “Jastor”.

Ciepło podczas rekreacji

Interesującą kategorię stanowią obiekty masowej rozrywki i rekreacji. Jednym z ciekawszych jest lodowisko “Bombonierka” w Łodzi, będące bazą sportów zimowych i miejscem rozmaitej aktywności fizycznej łodzian. Pod skrzydłami Dalkii znajduje się również największy kompleks wodny w Polsce - łódzki Aqua Park “Fala” oraz obiekty Toru Regatowego Malta w Poznaniu. Poważnym wyzwaniem jest także obsługa pełnowymiarowego “Basenu Leśnego” w Gliwicach przez tamtejsze przedsiębiorstwo ciepłownicze. Interesującym obiektem zasilanym Ciepłem Systemowym jest również łaźnia miejska w Zabrzu, gdzie od przeszło 35 lat korzysta się z usług zabrzańskiej spółki.

Produkt jakiego potrzebuje Teraz Polska

Obsługa grzewcza obiektów sportowych i widowiskowych jest zawsze poważnym wyzwaniem, któremu potrafią jednak sprostać przedsiębiorstwa ciepłownicze dostarczające Ciepło Systemowe. Bezpieczeństwo dostaw, konkurencyjne ceny oraz kompleksowa obsługa eksploatacyjna to zalety Ciepła Systemowego najczęściej zwracające uwagę inwestorów wielkich obiektów sportowo-rekreacyjnych. Doświadczenie dostawców Ciepła Systemowego w zakresie obiektów wielkokubaturowych i skala dotychczas zrealizowanych przedsięwzięć przyłączeniowych są istotnym atutem przy wyborze medium grzewczego. W wielu przypadkach inwestor otrzymuje niezbędne na etapie projektowym i później wykonawczym gwarancje terminowej realizacji inwestycji. Warto zwrócić uwagę na wysoką elastyczność Ciepła Systemowego. Produkt świetnie sprawdza się zarówno w odkrytych przestrzeniach, podgrzewając murawę trawiastego boiska, jak i zamkniętych halach. Zapewnia komfort cieplny podczas wielotysięcznych koncertów rockowych oraz zabaw w parkach wodnych. Swoją klasą nieustannie potwierdza, że wywalczenie w tym roku Godła “Teraz Polska” nie było przypadkiem.

KONCEPTLAB
http://