Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Sposób na długie włosy

Badania pokazują, że mężczyźni zdecydowanie bardziej wolą kobiety w długich włosach. Same panie także, mimo że cenią sobie komfort związany z krótkimi fryzurami, po pewnym czasie zaczynają tęsknić do długich pasm, z których można tworzyć fantazyjne upięcia.

Prędzej, czy później pada decyzja o zapuszczaniu włosów, jednak łatwo ją podjąć, a trudniej w niej wytrwać. Włosy bowiem rosnę przeciętnie centymetr na miesiąc, a więc na efekty trzeba naprawdę długo czekać. Jeśli doliczymy do tego konieczność regularnego podcinania końcówek, bilans jest dość prosty i jednocześnie mało optymistyczny.

Kobiety o zdrowych, mocnych włosach mają ułatwione zadanie, bowiem nie muszą borykać się z łamiącymi i wypadającymi pasmami. Ale nie jest wcale powiedziane, że osoby z rzadkimi, delikatnymi fryzurkami nigdy nie będą mogły poszczycić się włosami do pasa. Obecnie bowiem szanse te wyrównuje branża fryzjerska, oferując usługę, jaką jest przedłużanie włosów. Jest ona wykonywana najróżniejszymi metodami.

Wiele zależy od konkretnego salonu, ale w wielu miejscach wykorzystuje się w tym celu tulejki, mikroringi, laser, keratynę, czy taśmy na klipsach. I mimo, że być może brzmi to dość przerażająco, to zupełnie nie ma się czego obawiać, bowiem wszystkie te sposoby łączeń nie są w ostatecznym efekcie widoczne dla oczu.

Trwałość tego typu zabiegu jest w dużej mierze uzależniona od tego, na jakie włosy zdecyduje się klientka. Te różnią się jakością, grubością, ciężkością, podatnością na stylizację i oczywiście ceną. Wymagają one także pewnej ostrożności w kwestiach pielęgnacyjnych. Wskazane są nawilżające odżywki, czy też czesanie odpowiednio przystosowaną do tego szczotką.

Przedłużanie włosów nie wiąże się jednak z koniecznością wprowadzania jakiś większych zmian w dotychczasowym trybie życia. Można bowiem z doczepianymi pasmami uprawiać sporty, a nawet chodzić na basen. Jeśli zobaczymy efekt w lustrze po wykonanym przez fryzjera zabiegu, na własne oczy przekonamy się, że gra jest warta świeczki.

mikiqu