Gospodarka » Żywność

Sposób na zdrowe jedzenie w restauracji

Przez ostatnie pięć dekad nasze nawyki żywieniowe zmieniły się znacznie bardziej, niż przez poprzedzające je 500 lat – wynika z badań przedstawionych w World Menu Report, a przeprowadzonych na zlecenie Unilever Food Solutions. Sposób życia i jego jakość ulegają ciągłym przemianom.

Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, a jednocześnie coraz częściej jadamy poza domem. W czasie kolacji z przyjaciółmi czy służbowego obiadu często zastanawiamy się, w jaki sposób przygotowano nasze danie i jakie składniki ono zawiera. Niejednokrotnie jednak krępujemy się o to zapytać. A przecież, jak mówi znane polskie przysłowie: „Kto pyta, nie błądzi”.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o jedzeniu w restauracji, a boicie się zapytać

„Bądź odważny” - tak mówię swoim klientom - „i nie bój się pytać, czy możesz zamienić biały ryż na brązowy, chleb pszenny na żytni czy czekoladę i słodycze na owoce i orzechy. W najgorszym wypadku usłyszysz odmowę. Jednak jeżeli nie zapytasz, nie zyskasz nic, a poprzez samo zapytanie zwiększysz świadomość pracowników kuchni co do faktycznych potrzeb konsumenta – możliwości wyboru zdrowszych opcji” – mówi Tim Zobu, Reset Chef w klubie fitness One Element.

Przystawkowe pułapki

Wybierając się do lokalu często powtarzamy sobie, że zamówimy dania, które nie dostarczą nam zbyt dużo zbędnych kalorii i że dokonamy zdrowych wyborów żywieniowych. Niestety, rzeczywistość często weryfikuje nasze postanowienia i na talerzu pojawiają się zupełnie inne dania, niż zakładaliśmy. Idealnym przykładem są przystawki. Często stanowią rarytas, na który nie pozwalamy sobie w czasie domowych posiłków, dlatego tak bardzo kuszą nas w restauracjach. Małe, chrupiące, o cudownym zapachu, nęcą nas różnorodnością. Jednak dbając o zdrowe odżywianie powinniśmy ich unikać. Zapytaliśmy Luca den Bergha, szefa kuchni z Belgii, czym można je zastąpić. „Zacznij od zupy. Podczas posiłku poza domem jako przystawkę wybierz zupę jarzynową – to pozwoli Ci spożyć jedną z pięciu rekomendowanych porcji warzyw w jednym smacznym daniu”. Smacznie i zdrowo zarazem!

Zdrowsze odżywianie? Jak się do tego zabrać?

Mimo, że każdy z nas wiele słyszał i czytał o zdrowym odżywianiu, tak naprawdę nie wiemy, od czego zacząć. Przy odrobinie chęci i wprowadzeniu niewielkich zmian, możemy uzyskać efekty, na których nam zależy. Zmiany wprowadzaj stopniowo, ale trzymaj się tego, co postanowiłeś. Tim Zobu, Reset Chef w klubie fitness One Element mówi Dobra wiadomość jest taka, że kiedy zaczniesz wprowadzać do swojej diety te małe zmiany, zarówno w domu, jak i podczas posiłku poza domem, to sam się zdziwisz, jak szybko dostrzeżesz efekt redukcji ilości kalorii i poprawę swojego samopoczucia”. Posłuchaj rad naszych ekspertów i zacznij się zdrowiej i rozsądniej odżywiać już teraz!

Unilever Food Solutions