Dom » Wnętrza
Sprytne tricki idealnej pani domu
Zobacz więcej zdjęć » |
Sposoby na usuwanie zabrudzeń i pozbycie się niechcianych zapachów w kuchni
- Kuchnie są pełne różnych zapachów, które mogą być szczególnie uciążliwe w lodówce. Niechcianych woni możesz się pozbyć układając na talerzyku połowę cytryny i wstawiając ją do lodówki. Owoc pochłonie zapachy.
Podobnie działają jabłko, proszek do pieczenia i kawa. Wystarczy wysypać kilka ziarenek kawy na talerzyk i zmieniać je co około dwa tygodnie. Myjąc lodówkę, możesz czasem użyć sody oczyszczonej. Łyżeczkę sody rozpuść w 300 mililitrach ciepłej wody i przetrzyj tym roztworem
ścianki lodówki.
- Brudne sztućce z osadem z wody wyczyścisz, wkładając je do wody po ugotowanych ziemniakach. Sztućce powinny poleżeć w wodzie około 20 minut. Po tym czasie umyj je, wysusz i wypoleruj. Dzięki temu zabiegowi będą wspaniale błyszczeć.
- Tłustą kuchenkę mikrofalową umyjesz wodą z dużą ilością soku z cytryny. Miskę z wodą i sokiem wstaw do urządzenia i ustaw mikrofalówkę na kilka minut na najwyższą temperaturę. Po tym czasie wytrzyj wnętrze kuchenki np. papierowym ręcznikiem.
- Osad pozostający na kubkach to częsty problem. Zmyjesz go, nacierając naczynie solą.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sprytne sposoby dotyczące gotowania i przechowywania produktów spożywczych
- Ryż będzie sypki, jeśli w czasie gotowania dodasz do niego soku z cytryny. Zamiast soku cytrynowego możesz też dolać oliwy. Pamiętaj też, aby nie mieszać ryżu, kiedy się gotuje.
- Kisiel z owocami możesz podać np. na imprezie w oryginalny sposób. Potrzebne będzie do tego jedno jabłko. Ugotuj kisiel, umyj i osusz owoc, a potem odkrój część jabłka razem z ogonkiem. Z odciętego plastra zrobisz przykrywkę, a z pozostałą część jabłka wydrąż łyżeczką i nożem. Do tak przygotowanego owocu możesz wlać kisiel i udekorować go wybranymi owocami.
- Ziemniaki nie pękną i nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli do wody dodasz łyżkę soku z cytryny. Ziemniaki w mundurkach nie rozpadną się na części podczas gotowania, kiedy dolejesz do nich kilka kropel octu.
- Gotując kolby kukurydzy, nie dodawaj do nich soli. Z tą przyprawą ziarna kukurydzy stają się łykowate i twarde.
-Banany nie ściemnieją, gdy owiniesz ich ogonki owiniesz folią spożywczą.
- Wino używane tylko do potraw może szybko zwietrzeć. Unikniesz tego wlewając trunek do kostkarki do lodów i zamrażając je. Kostki wina wyjmiesz, kiedy będziesz go potrzebować do przygotowania konkretnego dania.
Zobacz także: W jaki sposób myć meble z lakierowanego drewna ?
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)