Gospodarka » Żywność
Stół pachnący świętami i ...symbolami
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przeczytaj również
Zgodnie z tradycją, liczba gości przy stole powinna być parzysta. Wieczerzę zaś ma tworzyć dwanaście dań (tyle ile w roku jest miesięcy, dwunastu było też apostołów). Większość składników, z których są przygotowane wigilijne potrawy także ma swoje znaczenie. Jakie?
Jak powszechnie wiadomo, orzech pod twardą skorupką skrywa swoje cenne wnętrze. Podobnie jak inne nasiona, owoc ten jest symbolem początku, potencjału i narodzin. Orzechy i bakalie to składniki aromatycznych świątecznych wypieków. Jednym ze składników słodkich specjałów jest także miód. Lepki przysmak jest efektem pracy pszczół uznawanych za istoty boskie stąd dawniej traktowany był jako dar z niebios. Bez modu nie uda nam się przygotować makowca czy też kutii.
Mak według dawnych wierzeń miał za sprawą snu (dokładniej – chwilowej śmierci) przenosić ludzi w zaświaty. Obfitość ziarenek utożsamiano zaś z trudną do ominięcia przeszkodą dla złych duchów, dlatego też mak rozsypywano przed zagrodami zwierząt, by je chronić przed wpływem demonów. Do sfery demonicznej zaliczane były także...grzyby. Ma to związek z faktem, iż grzyby zbiera się w lesie, a to właśnie z niego miały pochodzić złe duchy siejące zamęt i chaos. W czasach pogańskich grzyby miały zmieniać zwykłą ucztę w biesiadowanie ze zmarłymi.
Przywoływanie dawnych (często pogańskich) wierzeń o magicznych właściwościach płodów rolnych kontrastuje z dzisiejszym traktowaniem produktów spożywczych. Obecnie, zwłaszcza przed świętami, skupiamy się raczej na tym, by w porę kupić wszystkie potrzebne artykuły i nie zastanawiamy się nad tym dlaczego na wigilijnym stole pojawia się konkretne danie.
Tymczasem i na co dzień, i od święta trzeba pamiętać, od ilości ważniejsza jest jakość. Duże znaczenie (dosłownie!) ma to, co znajdzie się w naszym koszyku, a w konsekwencji - na stole. Przygotuj zatem listę potrzebnych produktów, by w ten sposób uniknąć niepotrzebnych zakupów. W sklepie przyjrzyj się informacjom zawartym na opakowaniu. Cenną wskazówką jest godło Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Charakterystyczny znak przedstawiający kontur naszego kraju potwierdza zarówno rodzime pochodzenie opatrzonego nim produktu oraz jego wysoką jakość.
Świąteczna lista zakupów. Wybrane produkty wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie”:
Majonez stołowy Kętrzyński z oferty firmy Majonezy SPP-H w Kętrzynie – TOP PTODUKT programu „Doceń polskie”
Corsarro filety śledziowe wiejskie w oleju z oferty firmy NETTO Sp. o.o. - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie” Marki Własne
Kiełbasa ze wsi należąca do oferty Zakładu Doświadczalno-Produkcyjnego Przetwórstwa Spożywczego MAS-AR Sp. z o.o. - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Borowik szlachetny z oferty F.H GRZYPEK-PL Pawicki Spółka jawna – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Jaja zagrodowe od kur z wolnego wybiegu karmionych paszą wolną od GMO z oferty P.P.U.H. JAJ-POL Sp.z o.o. – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Miód lipowy należący do oferty przedsiębiorstwa MIODY POLSKIE Sp. z o.o. - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Makaron królewski z oferty PPHU ROLPOT Sp. J. Królewski i Panek – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Chrzan wyborowy znajdujący się w asortymencie firmy BERYS Ryszard Bębenk – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Chleb żytni z żurawiną – SPOŁEM PSS „Robotnik” w Zamościu – TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Orzechy włoskie z firmy HEBAR Sp. z o.o. - TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
Adventure Media
|
Komentarze (0)