Firma » Praca

STRATEGICZNA WSPÓŁPRACA MIĘDZY OTTO WORK FORCE A OUTSOURCING INC.

OTTO Work Force („OTTO”) rozpoczyna strategiczną współpracę z globalną grupą OUTSOURCING Inc. Lider rynku europejskiego wkracza na światowe rynki

OTTO Work Force („OTTO”) rozpoczyna strategiczną współpracę z globalną grupą OUTSOURCING Inc. (‘OSI’). Ta notowana na giełdzie japońska agencja pośrednictwa pracy posiada silną pozycję na rynku azjatyckim. Działa również na rynkach: południowoamerykańskim, australijskim oraz - w coraz większym stopniu - europejskim. OTTO jest liderem na rynku międzynarodowego pośrednictwa pracy w Europie i przewiduje zwiększenie migracji zarobkowej na świecie ze względu na rozwój gospodarczy oraz starzenie się społeczeństwa. Dzięki globalnemu zasięgowi grupy OSI, OTTO wkracza na światowy rynek.

OSI nabywa pakiet większościowy w OTTO Work Force, ale marka i zarząd spółki pozostaną bez zmian. Założyciele Frank van Gool (CEO) i Karolina Swoboda (Operational Director OTTO Work Force NL) potwierdzili swój udział w przedsiębiorstwie przez co najmniej pięć kolejnych lat.

Światowe ambicje

Frank van Gool, CEO OTTO Holding: „Dla niektórych sektorów europejski rynek pracy zrobił się za mały. Współpraca z OSI stanowi strategiczny wybór, mający na celu szybszą realizację ambicji wzrostowych na skalę światową. Grupa OSI posiada wspaniałą sieć światową, w której wszystkie spółki zachowują własną tożsamość. OTTO szczególnie zależy na tym, żeby zachować OTTO-DNA. Stanowimy bardzo silną markę i mamy zamiar ją rozwijać. OTTO rozpoczęło działalność w 2000 roku od pośrednictwa pracy między Polską a Holandią. Od 2010 roku poszerzamy spektrum działalności i staliśmy się liderem na rynku europejskim. Teraz, gdy Unia Europejska wydaje się zbyt małym polem dla naszego rynku pracy, wkraczamy na rynek światowy. Rezultatem tej współpracy jest to, że w niedługim czasie przystąpimy wraz z OSI do pracy nad nową linią biznesową, dzięki której pracownicy umysłowi i fachowcy z Azji i reszty świata będą mogli przyjeżdżać do Europy.”

Strategiczna współpraca

Atsushi Nakamoto, Senior Executive Director & Head of Overseas and Domestic Manufacturing & Service Business Divison w OUTSOURCING Inc.: „Od dawna aktywnie działamy na obszarze transgranicznego pośrednictwa pracy poprzez rozszerzanie naszej światowej sieci. Jesteśmy zadowoleni z podjęcia współpracy z OTTO - przedsiębiorstwem nie tylko odnoszącym sukcesy w pośrednictwie pracy w całej Europie, ale także posiadającym wspólną wizję z OSI. Wraz z Frankiem van Goolem, CEO firmy OTTO, oraz jego zespołem, z entuzjazmem przystępujemy do rozbudowy naszej sieci i pracy nad pogłębianiem międzynarodowego oddelegowywania pracowników.”

O OTTO

Spółka OTTO Work Force powstała w roku 2000 i z biegiem lat stała się największą międzynarodową agencją pośrednictwa pracy w Europie. OTTO wierzy w europejski rynek pracy bez granic i stawia na internalizację, innowację i okazywanie szacunku imigrantom zarobkowym. OTTO posiada sieć biur w Niemczech, Polsce, Bułgarii, Czechach, Mołdawii, Rumunii i Holandii oraz na Węgrzech, Słowacji, Ukrainie, Litwie i Łotwie.  Każdego dnia ponad 20 000 pracowników tymczasowych pracuje w Europie za pośrednictwem OTTO. Przewidywany obrót firmy na rok 2018 wynosi 350 milionów euro.

O OUTSOURCING Inc.

Grupa Outsourcing Inc. to japońska agencja pośrednictwa pracy, notowana na Tokijskiej giełdzie papierów wartościowych. Firma posiada ponad 30 spółek zależnych i osobowych w Japonii i 60 na całym świecie. Łączna ilość pracowników wynosi 60 000, a obroty przekraczają 1,7 mld euro. Grupa Outsourcing zajmuje silną pozycję w Azji, a w ubiegłych latach  w szybkim tempie rozwinęła swoją działalność Australii i Ameryce Południowej. Teraz przyszedł czas na wzmocnienie pozycji w Europie.

OTTO Work Force