Gospodarka » Przemysł

Suwałki postawią na OZE?

Problematyka innowacji w energetyce, z położeniem szczególnego nacisku na „ekoenergię”, jako kierunku gospodarki energetycznej Suwałk, będzie tematem przewodnim konferencji, którą zaplanowano 19 listopada w Parku Naukowo -Technologicznym „Polska - Wschód” w Suwałkach.

W  spotkaniu wezmą udział - oprócz samorządowców - również specjaliści zajmujący się odnawialnymi źródłami energii, przedstawiciele firm i instytucji zaangażowanych w budowę instalacji OZE oraz osoby zajmujące się promowaniem tego rodzaju rozwiązań.

Uczestnicy wydarzenia wysłuchają prelekcji m.in. na temat krajowych i międzynarodowych uwarunkowań rozwoju OZE w Polsce, możliwości wykorzystania Odnawialnych Źródeł Energii w samorządach czy efektywności tego typu instalacji, na przykładzie inwestycji zrealizowanych w województwie podlaskim.

Prof. nzw. dr hab. inż. Maciej Zajkowski z Politechniki Białostockiej, reprezentujący Katedrę Elektroenergetyki, Fotoniki i Techniki Świetlnej, wygłosi referat poświęcony zagadnieniu systemów fotowoltaicznych w obszarze zurbanizowanym, na przykładzie modelowym w Politechnice Białostockiej.

Konferencja będzie również okazją do wręczenia nagród przyznanych przez Fundację „Ośrodek Wspierania Ekologii” za szczególną aktywność i działalność w obszarze propagowania odnawialnych źródeł energii oraz wyróżnienia „Laur Ciepłownictwa”, które odbierze przedstawiciel Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej w Suwałkach z rąk Prezesa Izby Gospodarczej „Ciepłownictwo Polskie”.

Dodatkowo, podczas wydarzenia zostaną wręczone wyjątkowe nagrody - multimedialne tablety i czytniki e-book'ów będące wyróżnienie w konkursie plastycznym skierowanym do uczniów szkół średnich z województwa podlaskiego, zorganizowanym przez suwalski Park Naukowo-Technologiczny.

W konkursie „Odnawialne źródła energii w naszym mieście”, który trwał od października, uczestnicy mogli wykazać się pomysłowością i talentem, przygotowując pracę plastyczną lub zdjęcie przedstawiające OZE lub – co ciekawe – wykonując makietę prezentującą odnawialne źródła energii.

Organizatorem konferencji „Innowacje w energetyce. Ekoenergia kierunkiem gospodarki energetycznej miasta.” są: Park Naukowo-Technologiczny „Polska-Wschód” w Suwałkach i Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Białymstoku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Minister Gospodarki, Marszałek Województwa Podlaskiego, Prezydent Miasta Suwałki oraz Politechnika Białostocka. Partnerem strategicznym jest Fundacja „Ośrodek Wspierania Ekologii” a partnerami wspierającymi są: Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej w Suwałkach, AquaEl, Ciepło Systemowe i Grupa Optima. Konferencja odbywa się pod patronatem medialnym TVP Białystok oraz portali suwalki24.pl i ekologia.pl.

Rozpoczęcie konferencji zaplanowane jest na godzinę 10.00, w siedzibie PNTPW w Suwałkach przy ul. Innowacyjnej 1.

publicum