Gospodarka » Żywność

Swojskie kiełbasy domowe - jak zrobić najlepsze?

Swojskie kiełbasy domowe - jak zrobić najlepsze?
Zobacz więcej zdjęć »
Przygotowując jedzenie w domu możemy mieć pewność, że nie zawiera ono żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku. Bez wahania możemy je podawać dzieciom czy osobom starszym. Dodatkowo domowe potrawy możemy przyprawiać według własnych gustów- dlatego zawsze będą pyszne!

Co się dodaje do swojskiej kiełbasy?

Podstawowym składnikiem swojskiej kiełbasy jest mięso - niektórzy preferują przygotowywać ją tylko z mięsa wieprzowego, inni wolą dodać trochę wołowiny. Niezależnie, do której grupy smakoszy należycie będziecie potrzebować chudego oraz tłustego mięsa wieprzowego.

Wołowinę możecie zastąpić mięsem wieprzowym ścięgnistym. Oprócz mięs niezbędne są przyprawy. Zaopatrzcie się w sporą ilość pieprzu czarnego, soli, peklosoli, gałki muszkatołowej oraz czosnku! Oczywiście będziecie także potrzebować jelit wieprzowych, które napełnicie przygotowanym wcześniej mięsem!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czy trudno zrobić swojską kiełbasę domową?

Wykonanie własnej swojskiej kiełbasy nie jest rzeczą najłatwiejszą, natomiast mając dobry przepis na pewno każdy powinien dać sobie z tym radę! Pamiętajcie o tym, żeby dobrze przyprawić mięso i odpowiednio długo je masować, a wasze kiełbaski na pewno będą miękkie i aromatyczne!

Jakie proporcje przypraw do kiełbasy swojskiej?

Proporcje przypraw jakich użyjemy do przyrządzenia kiełbasy swojskiej mogą się różnić w zależności od naszych upodobań smakowych. W tradycyjnych przepisach stosunek pieprzu czarnego do czosnku i soli kuchennej do peloksoli wynosi 1:1.

Stosunek pieprzu i czosnku do soli i peklosoli powinien wynosić ok. 6 :1. Oznacza to, że jeśli użyjemy 600g pieprzu czarnego, to ilość dodanego czosnku również powinna wynosić 600g, a soli kuchennej i peklosoli powinniśmy dodać po ok. 100g. Jeśli lubicie ostrzejszą kiełbasę, możecie śmiało dodać więcej pieprzu. 

Ile mięsa na 10 kg kiełbasy?

Do sporządzenia 10 kg kiełbasy będziemy potrzebować, uwaga! 10 kg mięsa wieprzowego. Lekko ponad połowę powinno stanowić mięso chude takie jak szynka, czy łopatka, jedna czwarta to mięso tłuste np. boczek. W zależności od upodobań należy dodać 2kg mięsa wołowego lub mięsa wieprzowego ścięgnistego. 

Mięso należy dokładnie umyć, a później zmielić w maszynce. Po dodaniu wszystkich przypraw, trzeba zalać mięso odpowiednią ilością wody i masować, aż do jej wchłonięcia. Istotne jest, żeby wyrabianie mięsa trwało odpowiednio długo, w innym przypadku kiełbasa może wyjść twarda!

Ile soli na 1 kg mięsa na kiełbasę?

W zależności od upodobań smakowych ilość dodanej soli może być różna. Standardowo zaleca się dodanie15-20g soli na 1kg mięsa.

Jak ugotować swojskie kiełbasy domowe?

Gotową kiełbasę można przyrządzić na kilka sposób- można ją uwędzić, upiec, czy gotować. Dla tych, którzy wolą mieć w lodówce zawsze coś pysznego na czarną godzinę, polecamy zamrozić kiełbasę.

Można ją tak przechowywać nawet do pół roku. W przypadku gotowania surowej kiełbasy, należy ją gotować ok. pół godziny od zagotowania wody. Sprawdźcie jednak trochę wcześniej widelcem czy kiełbasa jest już gotowa- jeśli wejdzie w nią gładko- można wyciągać kiełbaski!

Jak upiec swojskie kiełbasy domowe?

Jeśli zamarzycie sobie pieczone kiełbaski to powinniście nastawić piekarnik na ok.180 stopni i kiedy się nagrzeje piec kiełbaski ok. 40 minut. 

Jak uwędzić swojskie kiełbasy domowe?

By kiełbasa nie okopciła się podczas wędzenia, należy ją wcześniej dokładnie osuszyć. W tym celu kiełbaski powinny być włożone do wędzarni o temperaturze 60 stopni na około godzinę.

Drzwiczki wędzarni powinny być otwarte. Po osuszeniu można przejść do wędzenia. Najczęściej kiełbasę wędzi się przez ok 3h, a później piecze 3-7h. W zależności od aromatu jaki chcemy uzyskać, możemy użyć dymu o różnej temperaturze.

Czy domowe kiełbasy swojskie są lepsze od sklepowych?

Swojskie kiełbasy domowe nie zawierają ulepszaczy smaku i konserwantów, które można znaleźć w praktycznie każdej sklepowej kiełbasie. Niewątpliwie sprawia to, że są dużo zdrowszym wyborem!

Poza tym, podczas ich wyrabiania można je przyprawić po swojemu, dzięki czemu będą nam smakować jeszcze lepiej. Jeśli macie wystarczająco dużo czasu, by je przyrządzić to kiełbasy swojskie wykonane w domu na pewno będą lepszym wyborem niż te kupione w sklepie!

Źródło: https://szledaki.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

slawek

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »