Technologie » Komputery

System do budżetowania w Wyborowa SA jest oparty na Oracle Hyperion

W firmie Wyborowa SA został uruchomiony system klasy EPM, wdrożony w czasie 4 miesięcy przez firmę Codec Polska, partnera Oracle na poziomie Gold.

Oracle Polska informuje, że w Spółce Wyborowa zakończyło się wdrożenie kompleksowej platformy planistycznej, której głównym elementem jest pakiet Oracle Hyperion Planning. System pozwoli na usprawnienie procesu planowania rocznego, prognozowania, raportowania, umożliwi także wykonywanie analiz biznesowych.
Zakres projektu obejmował wdrożenie Oracle Hyperion Planning w oddziale firmy Wyborowa zajmującym się dystrybucją produktów Pernod Ricard na rynku polskim oraz w oddziale zajmującym się produkcją alkoholi.
Proces budżetowania obejmuje rok finansowy, w którym wykonywany jest budżet oraz cztery estymacje. Zbudowany system wspiera proces budżetowania w obszarach Kosztów departamentowych, Rachunku zysków i strat oraz Środków Trwałych.
Głównym systemem transakcyjnym z którego pobierane są dane jest system klasy ERP Oracle JD Edwards.

System generuje podstawowe raporty dla Zarządu, w tym Planowanie i raportowanie w obszarze Rachunku zysków i strat dla dwóch oddziałów spółki Wyborowa (produkcyjnej i dystrybucyjnej) oraz Model Środków Trwałych, odpowiadający za planowanie amortyzacji środków trwałych oraz projektów.
System jest prosty w obsłudze, umożliwia szybkie i sprawne przygotowywanie i przeprowadzanie sesji budżetowych, nadzorowanych przez administratorów merytorycznych, bez konieczności konsultacji z informatykami.

"Wdrożenie pakietu Oracle Hyperion Planning w Spółce Wyborowa, to kolejny projekt w obszarze Oracle Hyperion, jaki z powodzeniem przeprowadziła nasza firma – komentuje Marek Rulak, Business Development Manager w firmie Codec Polska. "Codec posiada ogromne doświadczenie we wdrażaniu rozwiązań tej klasy w firmach produkcyjno-usługowych, posiada także kompetencje w zakresie integracji z systemem Oracle JD Edwards, w kraju i za granicą. Wdrożony system przyniesie klientowi wiele korzyści, z czego kluczowe jest zwiększenie szczegółowości analiz, a także znaczne skrócenie czasu poświęcanego przez zespół na obsługę kluczowych procesów biznesowych".

"Nowy system kontrolingowy spotkał się w naszej Spółce z bardzo dobrym przyjęciem użytkowników końcowych" – powiedział Marcin Sworzyński, Business Inteligence Manager z firmy Wyborowa SA. "Pakiet wdrożony w rekordowym czasie przez Codec charakteryzuje się łatwością zarządzania przez administratorów merytorycznych, jest także otwarty i skalowalny, dzięki czemu istnieje możliwość dołączania do niego kolejnych modeli w miarę pojawiania się takich potrzeb. Kolejne zalety, to łatwość tworzenia nowych prognoz oraz znaczne usprawnienie planowania Środków Trwałych".

Oracle