Technologie » Komputery

System Gospodarki Własnej Oracle w INVEST-BANK S.A.

W INVEST-BANK S.A. zbliża się do finału wdrożenie scentralizowanego Systemu Gospodarki Własnej Oracle (SGW). System jest oparty na aplikacjach zestawu Oracle E-Business Suite w jego najnowszej wersji R12, głównym wykonawcą wdrożenia jest firma ALATUS Sp. z o.o.

Rozwiązanie obejmuje następujące moduły: Księga Główna, Należności, Zobowiązania, Zarządzanie Środkami Pieniężnymi, Zaopatrzenie, Środki Trwałe oraz Nieruchomości. Obecnie projekt znajduje się w końcowej fazie testów po analizie biznesowej i implementacji, bezpośrednio przed fazą szkoleń; jego ostateczne przekazanie użytkownikom planowane jest w sierpniu 2009 roku.

Oprócz instalacji modułów aplikacji Oracle, firma Alatus wykonuje także interfejsy do innych systemów informatycznych Banku - należą do nich połączenia z takimi aplikacjami jak: Księga Główna Banku (oparta także na aplikacji Oracle – pochodzącej z pakietu Oracle Financials), SPID SIS, ELIXMAS, System Kart Płatniczych, czy Platforma Handlowa.

System Gospodarki Własnej Oracle będzie zapewniał wszelkie potrzeby ewidencji, systematyzacji oraz optymalizacji procesów biznesowych zaplecza Banku. Obszar budżetowania, planowania i kontrolingu będzie obsługiwany przez rozwiązanie Hyperion z rodziny aplikacji Oracle Performance Management. Wchodzący w skład systemu SGW moduł Środki Trwałe będzie integrowany z Platformą Inwentaryzacyjną ICMS 2008 Enterprise Edtion – jest to autorskie rozwiązanie firmy Alatus wspierające proces inwentaryzacji, wykorzystujące urządzenia mobilne, kody kreskowe oraz technologie RFID.

SGW Oracle nadaje się szczególnie do obsługi instytucji wielooddziałowych, pozwala bowiem na wydzielone prowadzenie rachunkowości dla wielu jednostek organizacyjnych i równoczesną scentralizowaną kontrolę sytuacji przedsiębiorstwa. Rozbudowane mechanizmy konsolidacji ułatwiają uzyskiwanie spójnego obrazu całej organizacji.Wypowiedzi towarzyszące

"Księga Główna Banku pracuje na rozwiązaniu Oracle Financials już od 6 lat, dzięki czemu zdobyliśmy bogate doświadczenia z eksploatacji systemu Oracle E-Business Suite" – mówi Barbara Martynowicz, Dyrektor Departamentu Rachunkowości i Sprawozdawczości - Główna Księgowa INVEST-BANK S.A. "Dodatkowo System Gospodarki Własnej oparty na Oracle EBS mógł wykazać się wyjątkowo mocnymi referencjami w sektorze finansowym, które ostatecznie przekonały nas do zakupu tego właśnie rozwiązania. Nie bez znaczenia było także doświadczenie konsultantów firmy Alatus, którzy wcześniej brali udział w wielu projektach wdrożeniowych SGW Oracle w polskich bankach i innych instytucjach finansowych".

"Wdrożenie Systemu Gospodarki Własnej oparte na Oracle EBS w wersji R12 jest pierwszym tego rodzaju rozwiązaniem w Polsce (inne wdrożenia SGW oparte były na wersji 11i) i zarazem wyzwaniem dla całego zespołu projektowego ALATUS" – mówi Jakub Madej, Wicedyrektor Centrum Aplikacji Biznesowych ALATUS Sp. z o.o. "Dobre rozpoznanie przez naszych specjalistów produktu w tej wersji pozwoliło wykorzystać i zaproponować INVEST-BANK S.A. cały wachlarz nowych funkcjonalności i możliwości związanych z wdrożeniem systemu klasy ERP".

Informacje dodatkowe

Wybór tego rozwiązania przez INVEST-BANK S.A.. umacnia czołową pozycję SGW Oracle w polskim sektorze finansowym - używają go dziś praktycznie wszystkie instytucje tej branży, które zdecydowały się na zakup aplikacji back-office z tzw. górnej półki. Wśród banków, które wdrożyły w poprzednich latach rozwiązanie Oracle są takie instytucje, jak: Alior Bank, Bank Gospodarki Żywnościowej, Bank Pocztowy, ING Bank, Kredyt Bank, Lukas Bank, NBP, PeKaO S.A., PKO BP, Raiffeisen Bank Polska oraz BZ-WBK.

Od ponad 32 lat Oracle pozostaje w ścisłej czołówce pod względem innowacyjności, zaś jej rozwiązania informatyczne zmieniają sposób prowadzenia biznesu przez firmy na całym świecie. Aby poznać najnowsze technologie Oracle, odwiedź stronę "Innovation Showcase" (oracle.com/innovation) która będzie aktywna przez 100 dni poprzedzające termin konferencji Oracle OpenWorld.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle jest zarejestrowanym znakiem towarowym korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle