Technologie » Internet

System konferencji wideo dla każdej firmy

netPR.pl wprowadził na rynek system konferencji wideo dedykowany komunikacji korporacyjnej w Internecie - transmisji w Internecie konferencji prasowych, WZA oraz spotkań z inwestorami i klientami.

Kluczowymi atutami nowego rozwiązania są: zdecydowane obniżenie barier dostępu firmy do zaawansowanych narzędzi komunikacji wideo, realizowanej w czasie rzeczywistym oraz możliwość pełnej integracji systemu wideokonferencji z witryną firmy.

Pierwszymi firmami, które będą wykorzystywały nowe rozwiązania transmisji wideo, będą BRE Bank oraz Bank Pocztowy. W instytucjach tych toczą się ostatnie prace wdrożeniowe tych usług. Opcje rozbudowy o system konferencji posiada również wdrożony w ostatnich dniach maja system prasowy Finamo SA.

Popularność wideokonferencji w komunikacji korporacyjnej w Polsce jest znikoma, a wynika to z wysokich cen usługi oraz powszechnego przekonania, że transmisje wideo są trudne w realizacji. Chcemy to zmienić, oddając firmom do dyspozycji zaawansowane technologicznie, ale wyjątkowo przyjazne narzędzie, które umożliwi im zorganizowanie konferencji prasowej nawet w 5 minut, i to mieszcząc się w budżecie 500 złotych - mówi Marek Woźniak, prezes zarządu netPR.pl.

Produkt jest adresowany do osób zajmujących się komunikacją zewnętrzną w firmach i instytucjach. Głównym założeniem projektowym systemu wideokonferencji netPR.pl było zapewnienie łatwej obsługi dla osób bez technicznych kwalifikacji i wiedzy związanej z transmisjami wideo w Internecie.

Nasz system wideokonferencji jest obudowany zaawansowanymi funkcjami komunikacji z uczestnikami, obejmującymi między innymi: możliwość potwierdzania zainteresowania udziałem w transmisji, wysyłania SMS-ów, archiwizacji przekazu wideo razem z pokazem slajdów. Mimo to możemy zapewnić, że każda osoba, która potrafi korzystać z Internetu, będzie potrafiła samodzielnie zaplanować i uruchomić transmisję konferencji, począwszy od przygotowania listy i zaproszenia gości, poprzez udostępnienie prezentacji i materiałów konferencyjnych, aż po realizację transmisji wideo - mówi Mirosław Hankus, członek zarządu netPR.pl odpowiedzialny za rozwój.

Rozwiązanie netPR.pl wykorzystuje oprogramowanie Flash Media Server firmy Adobe. Współpraca z firmą Adobe to stały dostęp do najnowocześniejszych technologii streamingu wideo. Gwarantuje wysoką jakość transmisji oraz stabilność i skalowalność rozwiązań wideokonferencyjnych netPR.pl. Dodatkowym atutem technologii Adobe jest zasięg przekazu, obejmujący ponad 98% użytkowników Internetu oraz transmisja wideo w środowiskach o ograniczonym dostępie do Internetu. Dzięki możliwości tunelowania transmisji w protokole http nawet użytkownicy korporacyjni, z ograniczonym dostępem do zasobów Internetu, mogą być uczestnikami konferencji.

Systemy konferencji wideo netPR.pl będą oferowane w przyjaznym modelu biznesowym SaaS - Software as a Service, ułatwiającym firmom i instytucjom dostęp do nowych technologii.

netPR.pl Sp. z o.o. jest firmą technologiczną, która oferuje oprogramowanie internetowe wspomagające komunikację jako usługę (model SaaS - Software as a Service). Specjalizuje się w rozwijaniu systemów prasowych, serwisów relacji inwestorskich i technologii wideo w Internecie - hosting wideo dla firm i transmisje wideo w internecie. Z rozwiązań netPR.pl korzystają m.in.: Grupa BRE, Grupa Generali, Bank Pekao SA, Kredyt Bank, ING Bank, Grupa Euro RSCG, Grupa TP, Grupa Energa, Ericsson, Gazeta.pl, Netia, Wirtualna Polska oraz kilkadziesiąt innych firm i instytucji w Polsce. netPR.pl jest operatorem pierwszego w Polsce serwisu dystrybucji komunikatów prasowych - http://media.netpr.pl (wire service) oraz technologii monitoringu mediów online.

ap