Firma » Praca

Szkolenia z zawierania kontaktów zgodnie z FIDIC

Inwestycje budowlane to jedna z bardziej skomplikowanych dziedzin biznesu. Nie tylko ze względu na zaawansowanie technologiczne czy inżynieryjne, ale też prawne. Z pomocą przychodzą warunki kontraktowe FIDIC stanowiące międzynarodowy standard kontraktowy w złożonych inwestycjach budowlanych.

Czym jest FIDIC?

FIDIC to przede wszystkim skrótowa nazwa Międzynarodowej Organizacji Inżynierów Konsultantów, która za główny cel działalności stawia sobie zapewnienie wysokich standardów w dziedzinie inżynierii. Organizacja ta powszechnie kojarzona jest z dokumentacją dotyczącą dobrych praktyk w zawieraniu umów na inwestycje budowlane, znaną pod nazwą Warunki Kontraktowe FIDIC.

Warunki Kontraktowe FIDIC są zbiorem zaleceń, wzorów i opisem dobrych praktyk jak inwestor oraz wykonawca powinni kształtować wzajemne prawa i obowiązki podczas zawierania kontraktu na inwestycje budowlane. W pewnym sensie są to niemalże gotowe  wzorce kontraktów, którymi powinno się kierować, aby w dobry sposób rozłożyć ryzyko i odpowiedzialność za przeprowadzaną inwestycję między obie strony umowy. Warunki kontraktowe regulują prawa i obowiązki nie tylko pomiędzy inwestorem, a wykonawcą, ale również szczegółowo regulują rolę inżyniera kontraktu, który jest odpowiedzialny za przebiegu projektu inwestycyjnego. Stosowanie warunków FIDIC jest niezwykle popularne nie tylko ze względu na ich uniwersalność, ale również powszechność na międzynarodowym rynku, co pozwala dobrze ukształtować umowę bez względu na to czy inwestycja będzie realizowana w Europie, Ameryce, Azji czy Afryce.

Szkolenia z FIDIC

Warunki kontraktowe FIDIC zdobywają popularność również w Polsce, zwłaszcza przy okazji bardzo dużych inwestycji realizowanych w obszarze infrastruktury transportowej (drogi, lotnictwo, kolej, transport morski) oraz przemysłowej (zwłaszcza w energetyce, przemyśle chemicznym i rafineryjnym, chemii…). Ich zastosowanie niesie szereg korzyści – jasno definiuje podział obowiązków między stronami kontraktu, pozwala unikać konfliktów na tle realizacji kontraktu, a także sprawniej jej rozwiązywać.

Nie da się jednak ukryć, że zastosowanie warunków kontraktowych FIDIC wymaga odpowiedniej wiedzy oraz doświadczenia. Dobrym sposobem na pozyskanie tego typu wiedzy są profesjonalne szkolenia, kursy oraz warsztaty dotyczące zawierania kontraktów zgodnie z FIDIC.

Szkolenia FIDIC pozwalają poznać zasady opisane m.in. w:

• czerwonej książce – zawierającej zasady stosowane, gdy zlecający dostarcza projekt inwestycji, a wykonawca zajmuje się jego wdrożeniem,
  • żółtej książce – znajdującej zastosowanie, gdy projekt realizowanej inwestycji powstaje wspólnym wysiłkiem inwestora i wykonawcy, a wykonawca przejmuje pełną odpowiedzialność za realizację zadań,
  • srebrnej książce – stosowaną, gdy na wykonawcę przeniesione są obowiązki związane zarówno z wykonaniem projektu, jak i jego realizacją.

Szkolenia FIDIC pozwalają również zdobyć wiedzę jak zastosować warunki kontraktowe w zgodzie z przepisami ustawy prawo zamówień publicznych, a także prawem budowlanym, prawem wodnym oraz przepisami o ochronie środowiska. Listę tego typu szkoleń można znaleźć na stronie https://eventis.pl/szkolenia/fidic. Warto sięgać po szkolenia FIDIC zawierające nie tylko część teoretyczną poświęconą zasadom i technikom procedury FIDIC, ale również część praktyczną, w trakcie której w formie analizy praktycznych przypadków z życia, omawiane są specyficzne przypadki zastosowania warunków oraz pogodzenia ich z lokalnymi uwarunkowaniami.

slawek

• avatar
    ~Kierownik budowy 2020-06-05 11:50:00

no w Polsce z FIDIC jest taki problem, ze prawo zamówień publicznych nie jest w pełni dostosowane do FIDIC pomimo że to rzeczywiście standard niemalże na całym świecie powoli!