Firma » Biznes

Sztuczna inteligencja w HR - eSkills Manager, czyli innowacyjne narzędzie dla rozwoju firm

Celem każdej firmy jest osiągnięcie przewagi nad konkurencją. Aby firma mogła osiągnąć sukces potrzebuje cech, które wyróżnią ją spośród innych, już istniejących na rynku o podobnym profilu.

U podstaw takiego sukcesu leży odpowiednio wykwalifikowana kadra pracownicza, która w najwłaściwszy sposób dla danego przedsiębiorstwa będzie realizować założone cele. To dzięki takim pracownikom firma uzyskuje wyższą efektywność i produktywność. Założenie wydaje się banalnie proste do zrealizowania, jednakże żeby to osiągnąć istotne jest odpowiednie zarządzanie pracownikami oraz ich kompetencjami, co w efekcie może stanowić realny problem.

Ważne jest, by zarządzanie firmą opierało się na znajomości tych unikatowych zasobów oraz konieczności ich ciągłego poszerzania i rozwijania. W tym celu należy poznać posiadane przez danego pracownika umiejętności, porównać je z wymaganymi kompetencjami na danym stanowisku i w razie pojawienia się luk zaproponować najodpowiedniejsze szkolenie, które będzie gwarantowało optymalny rozwój.

Monitorowanie realnych umiejętności prowadzi do łatwiejszej identyfikacji luk, które posiadają pracownicy, a także daje szansę indywidualnego podejścia do każdego z nich. Tworzy to przejrzysty obraz kompetencji odnoszących się zarówno do pracowników jak i założeń firmy. Dzięki odpowiedniemu zarządzaniu kompetencjami pracowników, te będą pokrywać się z unikatowymi cechami firmy, w której pracują. Korzyści z wykorzystania i ukierunkowanego rozwijania kompetencji oszczędzą przedsiębiorstwu zarówno czasu jak i pieniędzy, ponieważ inwestuje się w edukację z zakresu faktycznego zapotrzebowania i w zindywidualizowanym podejściu. W ten sposób unika się nieprzydatnych szkoleń, co zwykle generuje znaczne koszty i nikłe korzyści. Dodatkowo spersonalizowany rozwój pracownika zwiększa jego zaangażowanie w ramach przedsiębiorstwa.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/rozwiazania_hr/sztuczna_inteligencja_w_hr_eskills_manager_czyli_innowacyjne_narzedzie_dla_rozwoju_firm.html

openmediagroup