Firma » Biznes

SZWEDZKI CLAR NOWYM WŁAŚCICIELEM LOANDO

Z końcem grudnia 2021 roku Grupa Loando, lider pośrednictwa finansowego online, został zakupiony przez szwedzką firmę Clar Group. Nowy, strategiczny inwestor zapewni polskiej Spółce dalszy dynamiczny rozwój zarówno na rodzimym rynku jak i za granicą.

Dotychczasowi właściciele Loando - Tymon Zastrzeżyński i Maciej Suwik nadal zarządzać będą Spółką i wspierać Clar Group w rozwoju projektu.

Szwedzka Clar Group, działając poprzez lokalną spółkę Akredo, nabyła 100% udziałów w spółkach Grupy Loando i należących do nich projektach m.in. aff44.com, pozyczkaportal.pl, loando.pl, Loando Direct. Nadrzędnym celem strategicznym tej transakcji jest zrewolucjonizowanie rynku pośrednictwa w Polsce oraz w regionie CEE, tak aby stał się on technologicznym ekosystemem na miarę wyzwań stawianych przez nowoczesne platformy e-commerce i sieci społecznościowe.

Polska jako rynek z dużym potencjałem wzrostu branży consumer finanse, jest jednym z sześciu krajów (obok Brazylii, Hiszpanii, Francji, Singapuru, Arabii Saudyjskiej), w którym szwedzki inwestor z powodzeniem rozwija swoje biznesy. Akwizycja Loando umożliwi przejętej Spółce dalszy rozwój w zakresie wzbogacenia oferty o nowe produkty i rozwiązania procesowe, otwarcia się na nowe kanały sprzedaży, a także wpłynie na większą ekspansję na rynki zagraniczne. Dotychczasowi właściciele Loando nadal pozostaną za sterami firmy i będą odpowiedzialni za zarządzanie wszystkimi działaniami biznesowymi oraz operacyjnymi we współpracy z nowym inwestorem.

Clar Group chce uczestniczyć w rozwoju polskiego rynku pośrednictwa oraz wejść na nowe rynki CEE. Akwizycja lidera kanału online w Polsce, jakim jest Grupa Loando, pozwoli zrealizować te cele. Jestem przekonany, że osiągniemy to dzięki połączeniu doświadczeń zespołu CLAR z wiedzą i kompetencjami Tymona i Macieja oraz ich zespołów - mówi Tomasz Kowalski, przedstawiciel Clar Group w Polsce.

Analizowaliśmy polski rynek fintechowych rozwiązań sprzedażowych od dłuższego czasu. Jesteśmy przekonani, że model działania realizowany przez Loando oraz dotychczasowa strategia Grupy są w pełni spójne z naszymi prognozami co do kierunków rozwoju branży - mówi Kristian Jacobsson, CEO CLAR Group. - Jeszcze w 1Q b.r. zaprezentujemy wspólnie z Zarządem nową strategię działania
i rozwoju Grupy - dodaje Kristian Jacobsson.
Jednym z głównych biznesowych celów Loando jest rozwój oferty i mocniejsza współpraca z bankami w celu wdrożenia nowych kategorii produktowych. Nie zapominamy przy tym o Partnerach z rynku pozabankowego oraz współpracujących z nami wydawcach. Jesteśmy przekonani, że przy wsparciu Clar Group będziemy mogli szybciej i efektywniej wdrażać rozwojowe projekty a także budować nową wartość usług dla Partnerów - komentuje Tymon Zastrzeżyński, Członek Zarządu Loando.

Grupa LOANDO

Grupa Loando to ekosystem rozwiązań i podmiotów funkcjonujących w branży consumer finance. Tworzą go, między innymi, lider online’owego rynku brokerów finansowych oraz jedna z największych sieci afiliacyjnych
w Polsce. Grupa Loando działa również na rynkach zagranicznych m.in. w Hiszpanii, Czechach Ukrainie, Rosji
i Meksyku. W Polsce posiada portfel 1,5 miliona klientów i agreguje ofertę ponad 70 instytucji finansowych. Więcej informacji na loandogroup.com

Clar Group

Clar Group to szwedzki Venture Builder z centralą w Sztokholmie. Swoją aktywność rozpoczął w 2016 roku. Jego założycielami są Kristian Jacobsson oraz Ivar Schmidt, związani z sektorem finansowym
i technologicznym, którzy w swojej karierze założyli kilka firm. Clar Group od kilku lat inwestuj
w fintechowe spółki z branży consumer finance na całym świecie, na wszystkich etapach rozwoju. Inwestycjami zarządza w modelu „hands-on”, wykorzystując swoje globalne środki techniczne, finansowe i operacyjne w celu budowania przewag konkurencyjnych. Obecnie działa na czterech kontynentach, agresywnie rozszerzając swój model biznesowy na rynki Europy Środkowo- Wschodniej.

Klang! Media