Gospodarka » Żywność

Szybka, letnia porcja witamin na zimno

Szybka, letnia porcja witamin na zimno
Zobacz więcej zdjęć »
Upały nikomu nie służą. W takie dni powinniśmy szczególnie dbać o właściwe nawodnienie organizmu. Warto również sięgnąć po produkty, które same w sobie są zimne i pozwolą od razu poczuć przyjemną ochłodę. Wszystko to znajdziemy w chłodnikach doprawionych ziołami Galeo.

Chłodniki mają dużo witamin dzięki zawartości świeżych warzyw lub owoców, a do tego są po prostu bardzo smaczne. Będą jeszcze bardziej orzeźwiające, jeśli podamy je na schłodzonych talerzach. Warto również sięgnąć po zioła i przyprawy, np. marki Galeo, aby wzbogacić smak i aromat tych prostych i zdrowych dań.

 

Chyba najpopularniejszą zupą na zimno w Polsce jest chłodnik litewski. Jak go przygotować? Gotujemy bulion, najlepiej z młodych warzyw, doprawiamy ziołami Galeo: liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Następnie w odcedzonym wywarze gotujemy pokrojoną botwinkę (bez zielonych listków, które usuwamy). Po ostudzeniu mieszamy z 1,5 litra maślanki. Dodajemy starty pęczek rzodkiewek i 2-3 drobno pokrojone ogórki oraz posiekane pęczek koperku i szczypiorku. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z połówkami jajek na twardo. Miłośnicy mięsnych smaków, jako bazę mogą wykorzystać bulion cielęcy.

 

Jeśli mamy mniej czasu warto sięgnąć po chłodnik ogórkowy. Dodajemy do niego 2 duże, obrane ogórki. Miksujemy z 1l zsiadłego mleka oraz połową pęczka szczypiorku. Doprawiamy czosnkiem granulowanym Galeo (można dodać również oregano Galeo) oraz solą. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy kilkoma plasterkami ogórka oraz szczypiorkiem.

Liście laurowe wywodzą się z Azji Mniejszej. Mają korzenny aromat i wyrazisty smak z wyczuwalną goryczką. Polecane do przyprawiania potraw mięsnych, drobiu, galaret oraz gotowanych ryb. Są niezastąpionym dodatkiem do zup oraz marynat warzywnych i grzybowych.

Masa netto: 5 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Ma bogaty, korzenny aromat i ostry smak przypominający połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, jałowca i pieprzu. Całe ziarna są niezastąpionym dodatkiem do zup, mięs, ryb, sosów oraz do kiszonek i warzywnych przetworów. W postaci sproszkowanej nadaje aromatu kiełbasom, wędlinom, dżemom, ciastom, a nawet likierom. Całe owoce dodajemy na początku gotowania, zmielone pod koniec.

Masa netto: 12 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Przyprawy i zioła Galeo dostępne są w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »