Gospodarka » Żywność
Szybka, letnia porcja witamin na zimno
Zobacz więcej zdjęć » |
Chłodniki mają dużo witamin dzięki zawartości świeżych warzyw lub owoców, a do tego są po prostu bardzo smaczne. Będą jeszcze bardziej orzeźwiające, jeśli podamy je na schłodzonych talerzach. Warto również sięgnąć po zioła i przyprawy, np. marki Galeo, aby wzbogacić smak i aromat tych prostych i zdrowych dań.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Chyba najpopularniejszą zupą na zimno w Polsce jest chłodnik litewski. Jak go przygotować? Gotujemy bulion, najlepiej z młodych warzyw, doprawiamy ziołami Galeo: liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Następnie w odcedzonym wywarze gotujemy pokrojoną botwinkę (bez zielonych listków, które usuwamy). Po ostudzeniu mieszamy z 1,5 litra maślanki. Dodajemy starty pęczek rzodkiewek i 2-3 drobno pokrojone ogórki oraz posiekane pęczek koperku i szczypiorku. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z połówkami jajek na twardo. Miłośnicy mięsnych smaków, jako bazę mogą wykorzystać bulion cielęcy.
Jeśli mamy mniej czasu warto sięgnąć po chłodnik ogórkowy. Dodajemy do niego 2 duże, obrane ogórki. Miksujemy z 1l zsiadłego mleka oraz połową pęczka szczypiorku. Doprawiamy czosnkiem granulowanym Galeo (można dodać również oregano Galeo) oraz solą. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy kilkoma plasterkami ogórka oraz szczypiorkiem.
Liście laurowe wywodzą się z Azji Mniejszej. Mają korzenny aromat i wyrazisty smak z wyczuwalną goryczką. Polecane do przyprawiania potraw mięsnych, drobiu, galaret oraz gotowanych ryb. Są niezastąpionym dodatkiem do zup oraz marynat warzywnych i grzybowych.
Masa netto: 5 g
Cena: ok. 1,29 zł
Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Ma bogaty, korzenny aromat i ostry smak przypominający połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, jałowca i pieprzu. Całe ziarna są niezastąpionym dodatkiem do zup, mięs, ryb, sosów oraz do kiszonek i warzywnych przetworów. W postaci sproszkowanej nadaje aromatu kiełbasom, wędlinom, dżemom, ciastom, a nawet likierom. Całe owoce dodajemy na początku gotowania, zmielone pod koniec.
Masa netto: 12 g
Cena: ok. 1,29 zł
Przyprawy i zioła Galeo dostępne są w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland i Carrefour.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)