Technologie » Komputery

Szybkie wdrożenie czy dynamiczny rozwój aplikacji, czyli czego firmy oczekują od producentów systemó

Systemy Business Process Management mają za zadanie zoptymalizować przebieg procesów biznesowych w firmach. Ta oczywista funkcja to jednak za mało.

Przedsiębiorcy oczekują od systemów klasy BPM także innych korzyści, które sprawią, że praca z systemem będzie po prostu przyjemna. Co szczególnie interesuje managerów? Które elementy rozwiązań informatycznych są dla nich najważniejsze, a co wpływa na rezygnację z wdrożenia?

Krakowska firma Webcon podczas konferencji i warsztatów dla swoich klientów przeprowadziła ankiety badające oczekiwania użytkowników systemów BPM. W badaniu udział wzięły 54 osoby z 45 firm.

Elastyczność i prostota ponad wszystko Użytkownicy systemów klasy BPM zwracają uwagę przede wszystkim na elastyczność rozwiązania oraz nieograniczoną możliwość konfiguracji.

Narzędzia informatyczne muszą wspomagać biznes i nadążać za jego rozwojem. Właśnie elementy pozwalające na szybkie dostosowanie systemów do zmieniających się warunków najbardziej doceniamy w naszej codziennej pracy. Na czele listy zalet systemu klasy BPM postawiłbym też elastyczność rozwiązania i jego uniwersalność pozwalającą na sprawne uruchamianie obsługi kolejnych procesów, a także bezproblemową integrację z innymi systemami informatycznymi wdrożonymi już w naszej firmie – mówi Łukasz Szarawara, dyrektor zarządzający ds. finansowych PKP SA i Grupy PKP.
Na drugim miejscu zalet najważniejszych dla użytkowników systemu Webcon BPS znalazła się prostota rozwiązania rozumiana jako łatwość zarówno samej pracy z systemem, jak i zarządzania procesami. Trzecią pozycję na liście najbardziej przydatnych cech systemu BPM zajęła szybkość wdrożenia i uczenia się pracy z nowym narzędziem.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/it_solutions/szybkie_wdrozenie_czy_dynamiczny_rozwoj_aplikacji_czyli_czego_firmy_oczekuja_od_producentow_systemow_klasy_bpm.html

openmediagroup