Technologie » Internet

Tanie zakupy i duże emocje

W Internecie pojawił się nowy serwis aukcyjny Fruli.pl, w którym można kupić produkty nawet 10-krotnie taniej niż w tradycyjnych sklepach. To możliwe dzięki nietypowej metodzie aukcji, tzw. „All-Pay” – czyli płatnych licytacji.

Założony przed kilkoma miesiącami Fruli.pl to nowy gatunek serwisu aukcyjnego, w którym możliwe są nieprzeciętnie tanie zakupy nowych produktów. Serwis oferuje wyłącznie fabrycznie nowe produkty z gwarancją producenta.

Wśród nich są komputery, sprzęt RTV, AGD, sprzęt fotograficzny oraz perfumy. Nowy laptop za ok. 300 złotych to średnia cena, jaką płaci wygrywający licytację w serwisie Fruli.pl. Przeciętnie każdy wylicytowany produkt jest na tym serwisie od kilku do kilkunastu razy tańszy niż w sklepie. Tanie zakupy są więc możliwe, aczkolwiek obarczone ryzykiem przegranych licytacji.

Fruli.pl działa w modelu „All-Pay", co oznacza, że każde podbicie licytacji kosztuje realne pieniądze - konkretnie około 1 złotego. W aukcjach użytkownicy licytują firmową walutą serwisu - Frutkami - które kupują za prawdziwe pieniądze. Każdy Frutek wart jest około jedną złotówkę. Licytujący podnoszą ceny - od kwoty 0 złotych - płacąc za każde podbicie jednego Frutka. Takie podbicie zwiększa cenę licytowanego produktu o 8 groszy i przedłuża czas licytacji o kolejne 10 sekund. Aukcję wygrywa ten, kto jako ostatni przebije cenę sprzedawanego przedmiotu. Koszt kupionego towaru to równowartość poświęconych Frutek, stosunkowo niewielka wylicytowana cena oraz koszt przesyłki kurierskiej.

Właściciele Fruli.pl podkreślają, że aukcje „All-Pay" to obok możliwości tanich zakupów także pewne ryzyko nieudanych aukcji. W istocie w modelu „All-Pay" każde podbicie ceny licytowanego produktu kosztuje realne pieniądze. Aukcję natomiast ma szansę wygrać tylko jeden uczestnik - pozostali tracą równowartość poświęconych Frutek. Dlatego twórcy serwisu doradzają rozważnie podejmowanie decyzji o prowadzeniu licytacji.

Aukcje na Fruli.pl to połączenie zabawy z ryzykiem i dużą dawką emocji. „Przed przystąpieniem do aukcji warto zaplanować pewien pułap kwoty, jaką jest się w stanie poświęcić na licytację Wiemy, że wszystkie aukcje dostarczają silnych emocji - wielkiej radości w przypadku wygranej licytacji i niezadowolenia u przegranych. To rodzi wiele sprzecznych opinii. Pamiętajmy jednak, że ryzyko jest rozłożone na wszystkich - także na nas. Jeśli bowiem ktoś wylicytuje produkt za naprawdę symboliczną kwotę - a zdarza się to dość często - wówczas to my dopłacamy do tej wygranej." - mówi Agnieszka Szymula, prezes spółki Fruli, właścicielka nowego serwisu.

Właściciele serwisu podają, że w styczniu br. 37 proc. spośród wszystkich aukcji na Fruli.pl zakończyło się w taki sposób i serwis faktycznie do tych aukcji zmuszony był dopłacić.

Twórcy Fruli.pl stworzyli dodatkowo system automatycznego uczestnictwa w aukcjach, tzw. frutkomat - skierowany do tych użytkowników, którzy nie mogą brać bezpośredniego udziału w aukcjach. Frutkomat pozwala ustalić parametry dla każdej aukcji: od jakiej kwoty rozpocząć automatyczne licytowanie, ile przeznaczyć pieniędzy na daną licytację oraz do jakiej kwoty licytować. Po uruchomieniu system bez udziału użytkownika sam dopilnuje aukcji.

Serwis Fruli.pl należący do Fruli Sp. z o.o. rozpoczął działalność w IV kwartale ub. r. z myślą o stworzeniu internautom okazji do zakupów nowych produktów po niecodziennie niskich cenach. Projekt tworzy młody i ambitny zespół z dużym doświadczeniem technologicznym, marketingowym i sprzedażowym zdobytym w różnych obszarach e-commerce.

ap

~Edzia 2013-01-31 16:42:29

Kupiliśmy sobie z mężem wyjazd walentynkowy, we Wrześni. Mam nadzieję, że będzie sporo osób i będziemy się dobrze bawić, w zeszłym roku kupiliśmy wyjazd na ferie na gruperze i było świetnie.

marcelina 2013-01-24 00:07:12

Zgadza się, Gruper dodaje coraz więcej oryginalnych ofert, zarówna pojedynczych jak i dla większej grupy osób. Super sprawa gdy chcemy z całą paczką spędzić miło lub atrakcyjnie czas.

~malina 2013-01-23 22:17:00

Co chwilę przybywa tych portali na rynku. Ja jednak pozostaję wierna serwisowi Gruper, jeden z pierwszych na rynku i działa do tej pory. Ofert jest sporo, co jakiś czas dochodzą kolejne miasta. Trzeba tylko uważnie przeczytać ofertę.