Firma » Finanse

Teraz jest czas na nowe inwestycje

Europejski Fundusz Leasingowy podsumował wyniki firmy po 3 kwartałach. Wartość sfinansowanych pomiędzy styczniem a wrześniem środków przekroczyła poziom 1,9 mld zł.

Zawirowania na światowych rynkach finansowych wpłynęły na zmniejszenie liczby nowych inwestycji realizowanych przez polskie przedsiębiorstwa, co przełożyło się na mniejszą ilość transakcji leasingowych. Po trzecim kwartale rynek leasingu w Polsce odnotował wyniki o ponad 30% słabsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Po 9 miesiącach 2009 r. liderem rynku pozostał Europejski Fundusz Leasingowy, który do września sfinansował środki o wartości przekraczającej 1,9 mld zł. Największy udział w portfelu firmy ma finansowanie pojazdów. W sektorze tym, z wynikiem 1,35 mld zł, EFL posiada największy, bo 16%, udział.

Wśród wyleasingowanych przez EFL aut najliczniejsze są samochody osobowe. W ciągu 3 kwartałów 2009 r. firma sfinansowała ponad 11 tys. sztuk. Trafiły one do ponad 3 tys. polskich przedsiębiorstw. Ich średnia wartość umowy wynosi około 80 tys. zł. Najpopularniejszymi modelami okazały się: Nissan Qashqai, Mistubishi Outlander oraz Ford Mondeo. Na kolejnych miejscach uplasowały się: Opel Insignia, BMW X5 oraz Toyota Avensis.

Wyraźną poprawę wyników w stosunku do poprzednich kwartałów EFL zanotował w przypadku leasingu maszyn i urządzeń oraz sprzętu i oprogramowania IT. Ten ostatni sektor jako jedyny w portfelu lidera rynku odnotował także znaczący wzrost liczony rok do roku: po 3 kwartałach o ponad 30%, a biorąc pod uwagę wyłącznie wrzesień - o 44%. Łącznie, po 9 miesiącach 2009 r., wartość sfinansowanych przez EFL rozwiązań IT przekroczyła poziom 36 mln zł. W tym czasie firma wyleasingowała również blisko 8 tys. sztuk maszyn i urządzeń na kwotę ponad 530 mln zł. Wśród nich najwięcej było sprzętu budowlanego, co świadczy o wyraźnej poprawie koniunktury w przemyśle budowlanym. Co 5 oddana przez EFL w leasing maszyna należała właśnie do tego sektora rynku.

Leasing jest niczym papierek lakmusowy gospodarki. Trendy obserwowalne na tym rynku są zapowiedzią tendencji, jakie w ciągu najbliższych miesięcy staną się udziałem gospodarki, a w szczególności sektora małych i średnich przedsiębiorstw. Wyraźne ożywienie w leasingu świadczyć może o rosnącym popycie inwestycyjnym oraz bliskiej poprawie sytuacji na innych rynkach. - powiedział Andrzej Krzemiński, prezes Europejskiego Funduszu Leasingowego.

W 2010 r. spodziewany jest wzrost PKB o 1,9% oraz utrzymanie konsumpcji gospodarstw domowych na tegorocznym poziomie. Zgodnie z prognozami EFL, w drugiej połowie roku wzrośnie popyt inwestycyjny polskich przedsiębiorstw, na co dominujący wpływ będą miały inwestycje infrastrukturalne związane z EURO 2012. Także w branży leasingowej spodziewany jest wzrost. Prognozowana wartość inwestycji sfinansowanych leasingiem osiągnie poziom blisko 21,8 mld zł.

Na ostatnie miesiące 2009 r. Europejski Fundusz Leasingowy przygotował dla odradzającej się gospodarki specjalną ofertę leasingu pojazdów, maszyn i urządzeń oraz IT. Jest to pierwsza zakrojona na tak dużą skalę akcja promocyjna w historii firmy. W jej ramach w leasingu 0% dostępnych jest m.in. 10 modeli samochodów osobowych i dostawczych, w tym Fiat Grande Punto i Bravo, Opel Insignia, Volvo C70 i XC90 oraz Subaru Outback i Legacy.

Przyszłoroczne plany EFL zakładają zwiększenie udziału w sektorze ruchomości z 12,8% do 14% oraz udziału w całym rynku z 11,4% do 12,3%.

Informacje o Europejskim Funduszu Leasingowym S.A.

Europejski Fundusz Leasingowy SA jest największą w Polsce instytucją finansową, oferującą leasing wszelkich środków trwałych. Od 2001 roku jest częścią międzynarodowej Grupy Crédit Agricole, która znajduje się w światowej czołówce grup bankowych pod względem wielkości kapitału. Od kilkunastu lat współpracuje z najbardziej liczącymi się producentami i dostawcami maszyn, urządzeń, pojazdów oraz innych środków trwałych. Już prawie 200 000 tysięcy klientów wybrało EFL na swojego partnera w biznesie.

ap