Firma » Biznes

TERMO-REX S.A. na EuroPOWER w Warszawie

Przedstawiciele Zarządu TERMO-REX S.A. wzięli udział w XXIII Konferencji Energetycznej EuroPOWER 2016. W trakcie dwudniowego spotkania dyskutowano na temat najważniejszych zagadnień dotyczących szeroko rozumianego sektora energetycznego w kontekście rozwoju polskiego przemysłu.

XXIII Konferencja Energetyczna EuroPOWER odbyła się w dniach 12-13 kwietnia 2016 w Hotelu Westin w Warszawie i zgromadziła przedstawicieli kluczowych firm i instytucji, związanych z branżą energetyczną, w tym także reprezentantów administracji rządowej oraz środowisk naukowych.

Tegoroczna edycja EuroPOWER połączona została z I Forum Nowoczesnej Produkcji, stąd też nastąpiło wspólne uroczyste otwarcie dla obu inicjatyw. Dokonali go dr Leszek Juchniewicz, Przewodniczący Rady Programowej EuroPOWER, po nim wystąpili Joanna Makowiecka-Gaca i Dariusz Piotrowski, Współprzewodniczący Rady Programowej Forum Nowoczesnej Produkcji.

W inauguracyjnej części konferencji, jako gość honorowy, wystąpił Andrzej Piotrowski, Wiceminister w Ministerstwie Energii.

Dwudniowa konferencja składała się z szeregu paneli dyskusyjnych. Zakres tematyczny EuroPOWER dotyczył takich zagadnień, jak m.in. innowacje i nowe technologie w sektorze energii, sposoby ich finansowania, bezpieczeństwo energetyczne, konsolidacje sektora paliwowego, relacje między górnictwem a energetyką. Podczas Forum Nowoczesnej Produkcji omawiane były takie tematy, jak inteligentne fabryki, innowacje jako czynnik rozwoju firm produkcyjnych, konkurencyjność polskich firm, cyberbezpieczeństwo w przemyśle czy zarządzanie kapitałem ludzkim. - To odpowiedź na zapotrzebowanie rynku, by rozmawiać także o tym, co jest istotne dla polskiej gospodarki - tak o połączeniu EuroPOWER z Forum Polskiej Produkcji mówił dr Leszek Juchniewicz, w trakcie wystąpienia inauguracyjnego.

Przedstawiciele TERMO-REX S.A., Jacek Jussak, Prezes Zarządu oraz Tomasz Mazur, Członek Zarządu Dyrektor Handlowy korzystali z możliwości uczestniczenia w obydwu inicjatywach.

Pierwszy dzień konferencji zwieńczyła Wielka Gala Liderów Biznesu, w której przyznane zostały nagrody za osiągnięcia dokonane w 2015 r. W ramach gali odbyła się aukcja charytatywna na rzecz Fundacji Dziecięca Fantazja, którą prowadziła Katarzyna Cichopek. Wieczór uświetnił występem artystycznym Stanisław Sojka.

- W ciągu tych dwóch dni poruszano wiele istotnych wątków oraz przedstawiono plany, które mam nadzieję będą realizowane. Oczywiście nadal jest wiele niewiadomych. Z deklaracji, jakie płyną z ust polityków wynika, że traktują energetykę jako istotną częścią polskiego przemysłu i będą dokładać starań, aby wszystko co związane z tym sektorem odbywało się lepiej oraz szybciej - wyjaśnił Jacek Jussak, Prezes Zarządu TERMO-REX S.A. - Dla nas to także możliwość poszerzenia wiedzy i zdobycie istotnych informacji, które na pewno przydadzą się w dalszym funkcjonowaniu naszej firmy  - dodał Prezes J. Jussak. TERO-REX S.A. świadczy usługi w zakresie obróbki cieplnej, m.in. w branży energetycznej. Jest jednym z podwykonawców realizujących dwa nowe bloki energetyczne w El. Opole, stąd też sytuacja w tym sektorze polskiego przemysłu ma spore znaczenie dla dalszego funkcjonowania firmy z Jaworzna.

***

TERMO - REX S.A. z Jaworzna to jedna z największych w Europie firm specjalizujących się w mobilnej obróbce cieplnej elementów stalowych w przemyśle energetycznym, petrochemicznym oraz stoczniowym. To również producent maszyn i osprzętu do obróbki cieplnej. TERMO-REX S.A. jest także dostawcą izolacji termicznych, ceramiki technicznej oraz artykułów elektroinstalacyjnych renomowanych producentów krajowych i zagranicznych. Firma zajmuje się ponadto detaliczną sprzedażą paliw pod marką PKN Orlen. Od 2012 r. Spółka notowana była na New Connect,  a w 2014 r. zadebiutowała na głównym parkiecie GPW.

***

Kontakt: