Gospodarka » Przemysł

TERMO – REX wszedł na plac budowy w Elektrowni Opole

Pomyślnie zakończono okres przygotowawczy i TERMO- REX S.A. rozpoczął prace związane z montażem rurociągów w rozbudowywanej Elektrowni Opole.

Trwa rozbudowa PGE Elektrowni Opole o nowe bloki nr 5 i 6, opalane węglem kamiennym o łącznej mocy 1800 MW. Jednym z podwykonawców tej ogromnej inwestycji jest TERMO- REX S.A. z Jaworzna.

- Ruszyliśmy na plac budowy. Nasi pracownicy rozpoczęli zabiegi cieplne spoin montażowych rurociągów składających się z rur Fi300 i 500. Zakończenie prac z naszym udziałem przewidujemy na lipiec 2017 roku.– mówiTomasz Mazur, członek zarządu TERMO- REX S.A.

Warto przypomnieć, że TERMO-REX S.A., w konsorcjum z firmami PAK SERWIS (lider konsorcjum) i firmą CKTiS TERMO-REX S.A. wygrał przetarg, którego przedmiotem jest umowa na wykonanie prac montażowych części ciśnieniowej kotłów K-5 i K-6 dla pakietów 3 i 4 na nowo budowanych blokach na parametry nadkrytyczne w PGE Elektrowni Opole. Kontrakt wart jest 65 mln zł.

Zakres Pakietu 3 dla każdego z kotłów obejmuje montaż prawie 600 ton elementów, w tym m.in.: rurociągów łączących pomiędzy komorami ECO, parownika, SH i RH, montaż rurociągów rozruchowych oraz kompletny montaż zawieszeń.

Natomiast pakiet 4 obejmuje m.in. wykonanie prac montażowych na systemach ciśnieniowych rurociągów recyrkulacji, odwodnień i odpowietrzeń oraz montaż zdmuchiwaczy popiołu a także podparć, zawieszeń, kształtek oraz w ilości łącznej ok. 350 ton  na każdym z kotłów.

TERMO - REX S.A. w ramach konsorcjum wykona wszystkie prace związane z podgrzewaniem do spawania oraz obróbką cieplną, a jej udział w całości kontraktu wyniesie nie mniej niż 8 mln zł. Ponadto Spółka z Jaworzna będzie uczestniczyć w pracach montażowych, poprzez firmę CKTiS S.A, w której ma ponad 33 proc. udziałów.

***

TERMO - REX S.A. z Jaworzna to jedna z największych w Europie firm specjalizujących się w mobilnej obróbce cieplnej elementów stalowych w przemyśle energetycznym, petrochemicznym oraz stoczniowym. To również producent maszyn i osprzętu do obróbki cieplnej. TERMO-REX S.A. jest także dostawcą izolacji termicznych, ceramiki technicznej oraz artykułów elektroinstalacyjnych renomowanych producentów krajowych i zagranicznych. Firma zajmuje się ponadto detaliczną sprzedażą paliw pod marką PKN Orlen. Od 2012 r. Spółka notowana była na New Connect,  a w 2014 r. zadebiutowała na głównym parkiecie GPW.

***

Kontakt: