Firma » Praca

Transport wewnętrzny w przedsiębiorstwie

Transport wewnętrzny w firmie to bardzo istotna kwestia. Powinien być tak zorganizowany, aby w trakcie procesu produkcji nie następowały żadne przerwy. Przymusowe postoje, dyktowane problemami z transportem, to tak zwane "wąskie gardła".

Bardzo rzadko w firmie transport funkcjonuje w sposób idealny. Wąskie gardło może powodować wiele czynników - zarówno taśma produkcyjna, jak i pracownik kompletujący, czy też w końcu bariery architektoniczne. Jeśli chodzi o tę ostatnią kwestię to najczęściej jest nią transport pomiędzy piętrami.

Najczęstszym błędem, który popełniany jest już na etapie projektowania hali produkcyjnej, jest brak opcji awaryjnej przy transporcie pomiędzy poszczególnymi kondygnacjami budynku. Oczywiście najczęstszym rozwiązaniem transportowym są windy. W przypadku jednak, gdy nastąpi awaria, lub też przymusowa konserwacja, mało która hala produkcyjna oferuje opcję zastępczą. Tego typu wąskie gardło może znacząco odbić się na harmonogramie prac produkcyjnych. Niekiedy nawet dochodzi do całkowitego zastopowania prac. Sytuacji takich powinno się unikać.

Innym przykładem mało przemyślanego rozplanowania hali jest optymalizacja przestrzeni produkcyjnej. Zazwyczaj przedsiębiorca chce zmieścić jak najwięcej maszyn na dostępnej przestrzeni. Należy jednak zarezerwować nieco miejsca nie tylko dla przepływu ludzi i pojazdów transportowych, lecz również "na wszelki wypadek". W przypadku konserwacji lub przemieszczania jednej maszyny być może konieczne będzie zastopowanie produkcji na wszystkich ją okalających - z powodu zbyt wąskich wolnych przestrzeni. Do każdego stanowiska pracy należy również dostarczyć potrzebne materiały, później zaś odebrać produkty gotowe. W przypadku, gdy następuje to w tym samym czasie na wielu stanowiskach, może dochodzić do problemów logistycznych.

"Wąskie gardła" mogą być problemem nie tylko w wielkich halach produkcyjnych, lecz również niewielkich zakładach, w których rozplanowanie stanowisk pracy nie zostało dobrze przemyślane. Sytuacja ta jest ignorowana do czasu, kiedy to nieprzewidziany wypadek spowoduje przymusowy przestój w produkcji dla całego przedsiębiorstwa.

Opracowane dzięki: tacho.net.pl

Tacho.net.pl