Dom » Wnętrza

Trendy we wnętrzach biurowych - o co zadbać przy aranżacji?

Remontujesz biuro lub zastanawiasz się nad zmianą aranżacji? Jeśli tak to dobrze trafiłeś/-aś. Wygląd miejsca, w którym pracujesz powinien być nie tylko miły dla oczu potencjalnych klientów czy kontrahentów załatwiających formalności, ale również funkcjonalny i praktyczny.

W dzisiejszym artykule zajmiemy się trendami we wnętrzach typowo biznesowych.

Aranżacja biura: porady i ograniczenia

Projektowanie biura to nie lada wyzwanie jeżeli w pokoju ma pracować więcej niż dwie lub trzy osoby, a przestrzeń jest ograniczona. Podczas planowania rozstawienia biurek i mebli należy mieć na uwadze nie tylko wygodę pracowników oraz petentów, ale także przepisy prawa. Zgodnie z zasadami RODO jeżeli praca jest związana z przetwarzaniem danych osobowych, ważne jest zapewnienie takiego rozmieszczenia sprzętu komputerowego, aby osoby postronne nie miały wglądu do monitorów. Dodatkowo dobrze byłoby gdyby dostęp do szafek, w których przechowywane są dokumenty również był w jakiś sposób odseparowany od strefy dostępnej dla nieupoważnionych. Dokumentacja zawierająca dane powinna być przechowywana pod kluczem, więc ważne, by szafki zakupione do biura były zamykane. W biurze nie może także zabraknąć drukarki czy urządzenia skanującego oraz kopiującego. Warto ustawić je tak, aby wszyscy pracownicy w biurze mogli z niego korzystać.

Nowoczesne biuro 2019

Obecnie w przestrzeni biurowej modne są duże przeszklone powierzchnie. Taki styl może być szczególnie korzystny w przypadku gdy miejsce pracy jest korzystnie położone – obok parku pełnego zieleni albo w pobliżu lasu. Wtedy przestronne okno lub szklane ściany mogą wywrzeć bardzo korzystne wrażenie zarówno na petentach jak i na przyszłych pracownikach. Ciekawą tendencją we wnętrzach biurowych jest także udomawianie przestrzeni polegające na wprowadzaniu takich elementów, które sprawiają, że petent i pracownik „czują się jak w domu”. Do tego rodzaju mebli należą miękkie fotele z regulacją siedziska czy stylowe kanapy w strefie relaksu. Wiele firm decyduje się także na wprowadzenie do biura zieleni. Zieleń dobrze wpływa na oczy, uspokaja i może być bardzo korzystnym elementem dekoracji w pomieszczeniach biurowych, dlatego zastanów się nad zakupem roślin. Dobrym wyborem będą draceny – są efektowne i niewymagające.

slawek