Firma » Finanse

Ubezpieczenia samochodowe

Właściciele pojazdów rok w rok stają przed wyborem ubezpieczenia samochodu lub motocykla. Zaniechanie wyboru spowoduje, że pozostajemy przy starej, choć nierzadko drogiej polisie. A wyszukanie najlepszej polisy OC nie jest takie trudne.

Wybierając ubezpieczenie OC lub AC warto skorzystać z ofert online. Jest to wygodna, tania i atrakcyjna forma zakupu ubezpieczenia. Niektórzy mają świadomość, że jeśli chodzi o obowiazkowe polisy komunikacyne to wszystkie towarzystwa sprzedają ubezpieczenie samochodu na takich samych warunkach określonych ustawą. Dlatego jedynym sensownym kryterium porównania ofert OC jest koszt.

Jeśli chcesz zrezygnować z polisy dotychczasowego towarzystwa i przenieść ubezpieczenie samochodu do tańszego ubezpieczyciela pamiętaj, aby nie później niż na jeden dzień przed upływem bieżącego ubezpieczenia poinformować na piśmie ubezpieczyciela o wypowiedzeniu umowy OC. Jeżeli tego nie zrobisz, to umowa ubezpieczenia zostanie samoczynnie przedłużona na następne 12 miesięcy. Umowa nie przedłuży się automatycznie jeżeli nie opłaciłeś całej składki za mijający czas ubezpieczenia. Jeśli kupiłeś używany samochód to na decyzję odnośnie OC masz 30 dni od daty zakupu określonej w umowie sprzedaży pojazdu. Masz prawo kontynuować ubezpieczenie, które kupił poprzedni właściciel pojazdu lub poszukać tańszego ubezpieczyciela.

Różnice w cenach polisy OC dla takiego samego pojazdu są spore w różnych towarzystwach. Dlatego zwykle warto poświęcić nieco wysiłku na wyszukanie oferty najlepszej. Niezapominaj, że przy wyborze ubezpieczenia aucocasco istotna jest nie tylko cena, ale także warunki proponowane przez towarzystwo.

Ubezpieczenie samochodu