Technologie » Internet

Usługi bezprzewodowe o prędkości 21Mbps w sieciach komercyjnych

Ericsson i Telstra osiągnęły sukces dokonując po raz pierwszy na świecie aktywacji funkcjonalności HSPA Evolution oferującą wzrost maksymalnej prędkość sieci do 21 Mbps, na sieci komercyjnej Telstra Next G(TM).

Ponadto przeprowadzono transmisję danych przez tę nowo udoskonaloną sieć. Po raz pierwszy sieć komercyjna wykorzystuje ulepszone standaryzowane udoskonalenia o nazwie HSPA Evolution.

To udoskonalenie sieci nadaje nowy wymiar usługom szerokopasmowym poprzez możliwość znacznie szybszego przeszukiwania Internetu oraz ładowania plików, zajmującego mniej czasu nawet niż w przypadku wielu stacjonarnych połączeń szerokopasmowych. Dzięki HSPA Evolution operatorzy zwiększą przepustowość sieci i zmniejszą koszty dostarczania mobilnych usług szerokopasmowych.

Michael Rocca, Dyrektor Zarządzający Grupy, Telstra Networks & Services powiedział: „HSPA Evolution jest i działa po raz pierwszy na świecie i ma to miejsce komercyjnie w sieci Telstra Next G(TM) w Australii". Dodał także: „Ericsson i Telstra oczekują świetnych rezultatów czekających nas prób zastosowania urządzeń."

Mike Wright, Dyrektor Wykonawczy Telstra Wireless przeprowadził pierwszą transmisję danych w sieci Next G(TM) w Brisbane, Queensland o godz. 16:00 AEST w dniu 5 grudnia 2008 roku. Próby usług szerokopasmowych o prędkości 21Mbps w sieci Next G(TM) rozpoczną się w tym miesiącu, a ich wejście na rynek jest planowane na początek przyszłego roku.

„Ericsson kontynuuje dostarczanie najlepszych mobilnych usług szerokopasmowych użytkownikom na całym świecie", powiedział Ulf Ewaldsson, Wiceprezes i Szef Product Area Radio, Ericsson. „Ericsson może poszczycić się imponującą listą osiągnięć, jakie jako pierwsi mieliśmy w związku z HSPA, w tym pierwszą siecią komercyjną HSPA, pierwszą transmisją na żywo przez HSPA oraz pierwszą transmisją przy prędkości 5,8Mbps. Dzięki osiągnięciu prędkości 21Mbps w sieci Telstra, Ericsson pozostaje liderem pod względem technologii na obszarze mobilnych usług szerokopasmowych. Dziękujemy Telstra za ścisłą współpracę, która umożliwiła to wspaniałe osiągnięcie."

O Telstra Corporation Ltd

Telstra Corporation Ltd jest wiodącą australijską firmą oferującą usługi telekomunikacyjne i informatyczne pod jedną z najbardziej znanych marek w kraju. Telstra jest jedyną prawdziwą firmą telekomunikacyjną w Australii oferującą klientom w pełni zintegrowane usługi telekomunikacyjne obejmujące telefonię stacjonarną, komórkową, szerokopasmową (BigPond®), informatyczną, transakcyjną i wyszukiwawczą (Sensis®) oraz płatną telewizję (FOXTEL). Dzięki zastosowaniu zintegrowanych zasobów sieci i aktywów, Telstra tworzy świat oparty na 1 kliknięciu, 1 dotknięciu, 1 poleceniu, wszystkie zintegrowane rozwiązania monitorowe działają w czasie rzeczywistym, są łatwe, proste i cenione przez klientów.

HSPA Evolution o prędkości 21Mbps

To udoskonalenie stanowi pierwszy krok HSPA Evolution, znanego także jako HSPA+. Udoskonalenie osiągnięto dzięki zmianom, których standaryzację przeprowadziła organizacja 3rd Generation Partnership Project (3GPP), osiągnięcie maksymalnej prędkości ładowania plików dla HSPA równej 21Mbps, czyli o wiele wyższej niż obecne 14Mbps. Krok w stronę 21Mbps osiągnięto poprzez zastosowanie modulacji 64QAM umożliwiającej systemom HSPA szybsze przesyłanie bitów danych. Dalsze kroki na ścieżce HSPA Evolution obejmują takie technologie jak technologia antenowa MIMO (wielowejściowa/wielowyjściowa) oraz transmisja wielonośnikowa. Dzięki zastosowaniu tych udoskonaleń możliwe będzie uzyskanie prędkości pobierania plików równej 80Mbps oraz prędkości wysyłania przekraczającej 20Mbps.
21Mbps to największa prędkość sieci przy ładowaniu plików. Rzeczywista prędkość ładowania plików przez klienta może być niższa i może ulegać zmianom w zależności do zatorów, odległości od komórki, warunków lokalnych, sprzętu, oprogramowania i innych czynników.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 185 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu i NASDAQ.

promo