Dom » Budownictwo

W ciepłych ramach okien

Gdy na zewnątrz panuje chłód i wracamy przemarznięci do domu, oczekujemy, że będzie w nim panował przytulny nastrój i przyjazna temperatura. Za ciepło w domu odpowiadają technologie, w jakich jest zbudowany, system ogrzewania oraz szczelne okna i drzwi.

Za przytulność – wystrój wnętrza, który w dużej mierze jest efektem użycia „ciepłych” materiałów.

Drewno należy do tych materiałów, które ocieplają dom i nadają mu wyjątkową przytulność. Ci, którym zależy na uzyskaniu w domu naturalnego, przyjaznego klimatu i nastroju zawsze chętnie sięgają po ten materiał – ze względu na jego walory dekoracyjne, a także użytkowe. Drewno bowiem to nie tylko ciepłe barwy i niepowtarzalny rysunek słojów. Jest także elastyczne i bardzo wytrzymałe, dlatego wciąż ma wielu zwolenników, którzy w swoim domu pragną mieć nie tylko wykonane z niego meble, ale także okna i drzwi. Wybierają drewnianą stolarkę jednak nie tylko z powodu jej walorów dekoracyjnych. Warto pamiętać, że nowoczesne okna drewniane mają znakomite parametry izolacyjne, a technologie, w jakich zostały wykonane, umożliwiają montaż energooszczędnych pakietów szybowych. Jest to możliwe dzięki nowym systemom okuć, które zmieniają drewniane ramy wypełnione ciężkimi pakietami szybowymi w funkcjonalną i efektowną całość. Takie rozwiązania proponuje firma Roto.

Roto Power Hinge i Roto Patio Life – prawdziwi mocarze

Okucia Roto Power Hinge sprawiają, że okna mogą w sobie łączyć dwie pozornie wykluczające się cechy. Zaopatrzona w nie stolarka może być energooszczędna a zarazem modna, czyli wielkoformatowa. Duże przeszklenia to bowiem rozwiązania bardzo poszukiwane przez inwestorów i lubiane przez architektów. Jednak do niedawna duże przeszklenie oznaczało nie tylko efektowny widok, ale także spore straty ciepła. Działo się tak dlatego, że okucia nie były w stanie utrzymać bardzo dużego ciężaru okien, w których osadzono funkcjonalne pakiety szybowe (z ciężkimi szybami klejonymi) – energooszczędne czy antywyważeniowe.
Okucia Roto NT Power Hinge są wyjątkowo stabilne i trwałe. Zaopatrzone w nie okna (z drewna lub drewna/aluminium) mogą mieć taką samą wysokość jak całe pomieszczenie (maksymalna wysokość – 3 metry) oraz szerokość 160 cm. Przeznaczone są do skrzydeł o masie do 200 kg w oknach rozwierno-uchylnych oraz o masie do 300 kg w oknach rozwiernych.
Podobnymi siłaczami na rynku są okucia Roto stosowane w drzwiach tarasowych Patio Life. Są one w stanie udźwignąć skrzydła o masie nawet do 400 kg. Okucia te, przeznaczone do wielkoformatowych okien
i drzwi przesuwnych z niskim progiem, umożliwiają latem najpełniejsze połączenie domu z ogrodem i nie zabierają miejsca we wnętrzu. Izolowany próg z przegrodą termiczną nie tylko chroni dom w chłodniejszych porach roku przed naporem wiatru i przed zacinającym deszczem. Specjalna kompozycja materiałów izolacyjnych zastosowanych w progu zapewnia optymalny przebieg izoterm i przeciwdziała powstawaniu mostków termicznych, a w ich następstwie – strat ciepła. Temperatura na powierzchni progu w pomieszczeniu wynosi powyżej 10 °C, nawet przy piętnastostopniowych mrozach. Dzięki temu w obszarze progu nie skrapla się para i nie tworzy się wilgoć.

Roto NT Designo – niedostrzegalne okucia

Ci, dla których oprócz funkcji liczy się w oknie estetyka, powinni sięgnąć po okna Roto NT Designo. Ich charakterystyczną i wyróżniającą cechą są zawiasy. Zazwyczaj jest to element widoczny na oknie, jednak w Roto NT Designo zawiasy ukryte są w ramie. Oprócz estetycznego, ma to także wymiar praktyczny – zawiasy ukryte nie przerywają w żadnym miejscu uszczelki okna, dlatego straty ciepła przez nie są o 10% mniejsze niż przy standardowych zawiasach. Okucia te przeznaczone są do okien różnych typów (rozwiernych, rozwierno-uchylnych) wykonanych z dowolnego materiału – drewna, PVC oraz aluminium. Ich ważną cechą jest również zdolność dźwigania skrzydeł o dużej masie, do 150 kg.

Piękne klamki

Okna wyposażone w nawet najbardziej wyrafinowane okucia potrzebują klamki, by można było je wygodnie obsługiwać. Dlatego klamki RotoSwing oferowane są w 5 różnych odmianach funkcjonalnych: oprócz wariantu standard, klamki zamykanej na klucz i z blokadą na przycisk, asortyment obejmuje odmianę Secustik® i TiltFirst. Także drzwi tarasowe można wyposażyć w klamki RotoSwing, dzięki czemu wszystkie okna w całym domu będą miały jednolity wygląd. Firma Roto przywiązuje do tego pozornie prozaicznego elementu ogromną wagę, ponieważ klamka to często jedyny widoczny na zewnątrz element okucia. Roto zaprojektowało klamki RotoSwing z zakrytą rozetką i z elementami ozdobnymi po bokach z możliwością wyboru koloru. Dzięki indywidualnemu połączeniu kolorów łatwo można dopasować je do gustu użytkownika i stylu wnętrza. Klamki RotoSwing wyróżniają się znakomitym designem. Mają łagodnie wygięty, ergonomiczny kształt, zadowolą najbardziej wymagających estetów także tym, że wybierać można spośród wielu możliwości kolorystycznych z palety RAL oraz odcieni specjalnych.

Stolarka drewniana wyposażona w nowoczesne okucia nie idzie na kompromis pod względem izolacyjności, funkcjonalności i piękna, dlatego wciąż przyciąga koneserów naturalnych materiałów wyposażenia wnętrz.

Roto Frank Okucia Budowlane Sp. z o.o. • Wał Miedzeszyński 402 • 03-994 Warszawa •
Tel.: +48 (022) 567 09 00 do – 04 • Fax: +48 (022) 567 09 09 • info.pl@roto-frank.com

Kontakt prasowy: Monika Makowska-Jarosz, Anna Szeflińska
tel.: +48 71 349 74 65,+48 533 790909, +48 535 790909