Dom » Wnętrza
W czym najlepiej gotować mleko?
Zobacz więcej zdjęć » |
Bez względu na to czy naczynie będzie stało na kuchence gazowej, elektrycznej czy indukcyjnej przy wyborze należy patrzeć na kilka elementów. Przede wszystkim garnek do gotowania mleka powinien być wyższy niż standardowe. To sprawia, że mleko tak łatwo nie wykipi.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
W przypadku wyższego naczynia łatwiej jest także zastosować metodę, która dodatkowo chroni przed wylewaniem się mleka w trakcie gotowania. Wystarczy posmarować brzeg garnka masłem. Pasek tłuszczu powinien być dość szeroki, więc o wiele prościej jest to zrobić, gdy ma się na to miejsce.
Kolejnym charakterystycznym elementem garnków przeznaczonych do gotowania mleka jest ich uchwyt. Jest on zazwyczaj dłuższy, co pozwala chwycić go bezpiecznie, gdy naczynie ma już wysoką temperaturę. Pamiętać trzeba bowiem, iż mleko gotuje się w wyższej temperaturze niż woda i garnek jest bardziej gorący.
Garnki do gotowania mleka mogą być wykonane z różnych materiałów. Ze względu na cenę wiele osób wybiera naczynia emaliowane. Jednak należy pamiętać, że są one zwykle trudniejsze w myciu, ponieważ nie posiadają nieprzywierającej warstwy. Bardziej odpowiednie są garnki aluminiowe - mleko nie przywiera do nich tak silnie, dzięki czemu nie przypala się. Garnki pokryte teflonem również są uważane za bardzo dobre, choć ich mycie wymaga zwykle delikatności.
Specjalne naczynia do gotowania mleka różnią się budową. Posiadają podwójne ścianki. Mleko wlewa się do wnętrza naczynia, natomiast w zewnętrznej części umieszcza się wodę. Mleko nie przypala się, ponieważ nie ulega zagotowaniu, lecz tylko podgrzaniu. O tym, że garnek należy zdjąć z ognia informuje gwizdek.
Nadesłał:
BertNel
|
Komentarze (0)