Gospodarka » Przemysł

W gronie najlepszych

LOTOS Oil został członkiem Association Technique de L'Industrie Européene des Lubrifiants. Stowarzyszenie zrzesza najważniejszych producentów i sprzedawców olejów silnikowych w Europie.

ATIEL działa jako europejskie centrum zagadnień technicznych dotyczących produkcji olejów silnikowych i wymagań związanych z ochroną środowiska.

Głównym zdaniem tej organizacji jest zapewnienie zgodności między rozwojem środków smarnych, a wymaganiami europejskich technologii silnikowych.

Do tej prestiżowej organizacji oprócz LOTOS Oil należą takie firmy, jak m.in. BPCastrol, Chevron, Łukoil, ExxonMobile, Total czy Shell.

- Gdybyśmy próbowali określić zadania, jakie realizuje stowarzyszenie najprościej byłoby powiedzieć, że jest to platforma wymiany wiedzy i doświadczeń producentów olejów silnikowych - wyjaśnia Jacek Neska, prezes spółki LOTOS Oil. - Ułatwia i koordynuje wymianę poglądów dotyczących technicznych zagadnień związanych ze środkami smarnymi w motoryzacji, rozwija wiarygodne strategie będące odpowiedzią na ciągle zmieniające się wymagania techniczne silników - dodaje Sławomir Poszelężny, szef biura rozwoju i serwisu olejowego spółki.

ATIEL zajmuje się sprawami dotyczącymi branży olejów silnikowych w Europie, tworzenia reguł wymiany olejów silnikowych, koordynacji negocjacji pomiędzy producentami silników i wytwórcami dodatków oraz opracowywania przepisów i testów specyfikacji nowych olejów silnikowych. ATIEL wydaje przemysłowy kodeks praktyk, wytyczne dla producentów olejów silnikowych zgodne z wymogami ACEA (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Samochodów).

To właśnie m.in. ACEA i ATIEL opracowały i rozwijają system jakościowy EELQMS. Każdy dostawca oleju silnikowego - dealer lub producent - używający do oznaczania swoich produktów specyfikacji ACEA jest zobowiązany przestrzegać zasady określone przez EELQMS. Producenci muszą ponadto legitymować się certyfikatami ISO 9001 lub 9002 i złożyć wobec ATIEL pisemną deklarację, potwierdzającą pełną zgodność z regulacjami EELQMS. ATIEL regularnie publikuje pełną listę dostawców, którzy takie deklaracje złożyli, a zatem mogą używać specyfikacji ACEA na opakowaniach swoich produktów oraz w swoich publikacjach.

LOTOS Oil wchodzi w skład grupy kapitałowej LOTOS. W ramach koncernu spółka zajmuje się produkcją i dystrybucją olejów smarnych, bazowych oraz przemysłowych, a także smarów. Od wielu lat firma jest niekwestionowanym liderem na rynku olejów silnikowych w Polsce. Posiada trzy wydziały olejowe w Czechowicach-Dziedzicach, Jaśle oraz Gdańsku. Produkty oferowane przez LOTOS Oil spełniają wymagania najsurowszych norm. Całość procesów produkcyjnych objęta jest Systemem Zarządzania Jakością, zgodnym z międzynarodową normą ISO 9001: 2000. LOTOS Oil jako pierwsza spółka grupy kapitałowej LOTOS otrzymała certyfikat systemu zarządzania jakością, zgodny z wymaganiami systemu AQAP 2110.

ap