Firma » Biznes

W kadrze siła!

Prawie każda osoba zakładająca firmę bierze pod uwagę zatrudnienie dla siebie jakiegoś zespołu, a już na pewno każda z nich ma nadzieję na osiągnięcie założonego przez siebie planu, co z kolei wiąże się z osobistym sukcesem.

Jednak samo zatrudnienie nawet najlepszych w branży osób nie wystarczy do dobrego funkcjonowania działalności.

Na rynku pojawia się coraz więcej możliwości związanych z rozwojem firmy, szkoleniami pracowników czy dodatkowymi kursami. Czy jest to wszystko jednak potrzebne, i jeśli tak, to do czego - pytamy przedstawicieli firmy szkoleniowej Strefa Dobry Start w Katowicach specjalizującej się w szkoleniach dla firm.

Dla wielu osób szkolenia kojarzą się głównie ze zbędnym wydawaniem pieniędzy. Bo po co? Skoro tu przyszedł i został zatrudniony to już wszystko potrafi. Sytuacja jednak nie do końca tak wygląda. Rynek zmienia się bardzo dynamicznie i jeśli chce się utrzymać sprawne działanie trzeba uaktualniać swoją wiedzę i nie bać się tego, co przynosi przyszłość. Dobrze przeszkoleni pracownicy, z aktualną wiedzą i zgrany zespół to nic innego jak inwestycja dla pracodawcy, która może mu się bardzo szybko zwrócić. Odpowiednio przeszkolona kadra, która zna się ze sobą i potrafi dobrze współpracować daje wiele nowych możliwości i znacząco zwiększa potencjał danej firmy.

Możliwości jest wiele. Istnieją szkolenia dla firm:
  • otwarte czyli dostępne dla wszystkich zainteresowanych osób, a udział w nich nie jest obowiązkowy. Na takie szkolenia pracownicy mogą także zostać skierowani przez pracodawcę, na wcześniej ustalonych warunkach,
  • zamknięte, które organizowane jest przez pracodawcę w związku z określonymi potrzebami jego kadry.
Na szkolenie/warsztat może iść zarówno menedżer, wszyscy pracownicy, albo grupa wybrana przez pracodawcę. Dla każdej z tych osób znaleźć można najróżniejsze propozycje - od szkoleń z umiejętności miękkich po podnoszenie kwalifikacji z wykonywanych zadań i zdobywanie zupełnie nowej wiedzy.
Aby przeszkolić swoją kadrę nie trzeba przejechać pół kraju i szukać ukrytych możliwości. Szkolenie można oczywiście zorganizować w połączeniu  z wyjazdem integracyjnym firmy, ale jest też wiele możliwości na miejscu. Szkolenie może się odbyć nawet w siedzibie firmy czy w salach do wynajęcia w danym mieście.

Dla osób zarządzających pracownikami bardzo pomocny mogą być szkolenia z:
  • zarządzania zespołem pracowniczym,
  • nowych technik motywacji
  • komunikacji interpersonalnej
  • asertywności
  • radzenia sobie ze stresem
  • udzielania informacji zwrotnej
Zdobycie takich umiejętności jest kluczowe i dzięki dobremu zarządzaniu kadrą pokaże ona swoje możliwości. Warto również wiedzieć w jaki sposób zintegrować swoich pracowników, poznać umiejętności wszystkich i rozdzielić pracę tak, by każdy robił to co potrafi najlepiej. A w razie czego wiedzieć, jak zmotywować siebie i pracowników. Takie działania mogą znacznie przyspieszyć  pracę i zwiększyć efektywność całego zespołu. Aktualna wiedza pomaga także unikać wielu błędów w pracy. Wszystko to w połączeniu wiąże się z bardzo dynamicznym rozwojem firmy, sprawnie przepływającymi informacjami oraz podniesieniem standardów oferowanych usług i profesjonalizmem.

Według trenerów Strefy Dobry Start i MW Business Coaching przeszkolony pracownik lepiej czuje się w firmie, wie, że jest dla danego miejsca istotny i pracodawca dba o niego, co zwraca się w postaci większej motywacji i lepszej efektywności. Dodatkowo mocniej utożsamia się on z firmą. A w dzisiejszych czasach każdy lubi czuć się doceniony i zauważony. Ludzie nie chcą stać w miejscu, gdy widzą, że cały świat biegnie do przodu i ciągle się rozwija. Ludzie mają także potrzebę samorealizacji i pewne ambicje, a uczestniczenie w różnego rodzaju szkoleniach daje im możliwość zaspokojenia tych potrzeb.

Szkolenia zorganizowane dla całej kadry pomagają rozwinąć umiejętność współpracy w grupie, lepsze porozumienie się między pracownikami, większą integrację na co dzień, rozwijają kreatywność i pokazują nowe możliwości. Na szkoleniu pracownicy mają okazję poznać osoby z branży, pracujące dla innych firm i posłuchać o wiedzy autorytetów w danej dziedzinie. Dzięki spotkaniu nowych osób pracownik zyskuje nowe pomysły i inspiracje, które może wykorzystywać w firmie. Ma także możliwość spojrzeć na swoje stanowisko i wykonywane obowiązki z innej perspektywy.

Świat  zmienia się bardzo szybko, wiele programów wydaje swoje nowe wersje, pojawiają się coraz to nowsze technologie, techniki i metody działań. Takie zmiany wymagają ogromnej elastyczności i chęci do dalszej nauki. By nadążyć za nieuniknionymi zmianami poza doświadczeniem pracownika potrzebne jest jego zaangażowanie , doświadczenie. Nie warto zmieniać co chwilę swojej kadry, z racji zmian w oczekiwanym doświadczeniu, poniewaz nowy pracownik może i będzie posiadał takie umiejętności, ale już nie będzie miał lojalności i zaangażowania pracownika, który był w firmie od jakiegoś czasu i do zmian sprawdzał się bez zarzutów.

Warto więc inwestować w swoich pracowników, bo tak naprawdę jest to inwestycja w naszą firmę i jej rozwój oraz przyszłość. Pomimo nowych technologii nic nie jest jednak w stanie zastąpić lojalnego i zaangażowanego pracownika z odpowiednim doświadczeniem i aktualną wiedzą.

Szkolenia i wynajem sal szkoleniowych Katowice