Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

W Parku Wodnym Koszalin obchodzono pierwsze urodziny!

- Dziś świętujemy pierwsze urodziny Parku Wodnego Koszalin. Za nami okres wielkich wyzwań i wytężonej pracy, zbierania doświadczeń i budowy jak najszerszej oferty usług.

Mam nadzieję, że debiut Parku Wodnego Koszalin w ocenie naszych użytkowników okazał się udany a kolejny rok będzie jeszcze lepszy – powiedziała w trakcie pierwszych urodzin Parku Wodnego Koszalin, prezes Zarządu Obiektów Sportowych Sp. z o.o. Koszalin, Monika Tkaczyk.

Mnóstwo atrakcji, wspaniała zabawa i doskonała atmosfera, tak w skrócie podsumować można pierwsze urodziny Parku Wodnego Koszalin, które odbyły się w dniach 29-31 lipca. Dla uczestników wydarzenia przygotowano trzy pełne wrażeń dni w trakcie których odbyły się m.in. Latino Pool Party, występ iluzjonisty, wodne zabawy, oraz konkursy z niesamowitymi nagrodami, gdzie jedną z nich był ufundowany przez firmę Toyota Jankowscy samochód na weekend – Toyota Auris.

Już w piątek, 29 lipca rozpoczęło się weekendowe świętowanie urodzin koszalińskiego aquaparku. W tym dniu, na odwiedzających obiekt klientów, w godzinach od 20.00 do 23.00 czekała promocja cenowa, przewidująca godzinne korzystanie z atrakcji strefy rekreacyjnej i basenu sportowego za jedyne 5 zł. W sobotę uczestnicy wydarzenia, wzięli udział w niesamowitej zabawie w rytmach latino, a mianowicie w Latino Pool Party. Tańcom w wodzie towarzyszył pełen magii pokaz iluzjonisty. Emocji dostarczyły wybory Miss i Misstera aquaparku. Natomiast wisienką na torcie okazał się ognisty pokaz fireshow grupy Dragon Breath, który zachwycił rozmachem i zapierającymi dech w piersiach efektami wizualnymi.

W niedzielę, 31 lipca odbyły się urodziny Parku Wodnego Koszalin. Na przybyłych gości czekał urodzinowy tort, a właściwie aż 3 torty, wykonane przez koszalińskie cukiernie. I tego dnia atrakcji nie zabrakło. Miłośnicy rywalizacji wzięli udział w zawodach na najszybszy zjazd ze zjeżdżalni. Natomiast Ci, którzy pewnie czuli się zarówno pod wodą, jak i na niej, ścigali się w wyścigu surfera. Najlepszy zawodnik  nagrodzony został maską easybreth oraz pianką i bodyboardem do pływania, ufundowanymi przez firmę Decathlon Koszalin. W dniu pierwszych urodzin, klienci wzięli także udział w m.in. urodzinowym szukaniu prezentów, Aqua Zumbie oraz w wielu innych wodnych zabawach.

W tak ważnym dla Parku Wodnego Koszalin momencie nie mogło zabraknąć prezydenta Koszalina, Piotra Jedlińskiego, który wspólnie z prezes Moniką Tkaczyk uroczyście pokroił urodzinowy tort. Prezydent zaznaczył, że pierwszy rok działalności aquaparku, to okres wytężonej pracy. - To przede wszystkim czas nauki, promocji oraz przyzwyczajania klientów do tego, że takie miejsce istnieje. Miejsce, które jest najnowocześniejszym tego typu obiektem na Pomorzu oraz jednym z najnowocześniejszych w Polsce i z, którego korzystać mogą osoby w każdym wieku. Bogata oferta Parku Wodnego Koszalin i jej różnorodność pozwalają, na to aby każdy znalazł tu relaks i odpoczynek, czy to w strefie rekreacji czy w basenie sportowym – powiedział prezydent Koszalina, Piotr Jedliński.–  Aquapark cieszy się dużym zainteresowaniem pośród mieszkańców naszego regionu, jak i osób spoza Koszalina, co nie ukrywam, bardzo mnie cieszy. Przyciągnięcie klientów spoza Koszalina, w tym także z innych części Polski, to dobra okazja do przedłużenia sezonu turystycznego, a z tym wiążą się korzyści gospodarcze dla całego miasta –dodał Piotr Jedliński.

Jak zaznaczyła prezes Zarządu Obiektów Sportowych Sp. z o.o., Monika Tkaczyk, pierwszy rok działalności przebiegł tak sprawnie także dzięki pracownikom aquaparku,. - Pragnę podziękować wszystkim pracownikom Parku Wodnego Koszalin. To właśnie Ci ludzie dbają o komfort i bezpieczeństwo klientów korzystających z aquaparku. Zatrudnionych u nas jest blisko 45 osób, które czuwają nad porządkiem oraz nad tym, aby wszyscy mogli miło i przyjemnie spędzać czas. Wielu z nich na co dzień nie widać, z innymi nasi goście mają codzienny kontakt, jak np. z paniami na kasie czy ratownikami, ale wszyscy angażują się w to, by jak najlepiej wykonywać swoje obowiązki. Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za rok wspólnej, ciężkiej pracy. Mam nadzieję, że w kolejnych latach będzie nam się równie dobrze współpracować – podsumowała Monika Tkaczyk

Grupą, która ma bezpośredni kontakt z użytkownikami aquaparku, są jego ratownicy. – Mamy bardzo dobrze wyszkoloną kadrę ratowniczą w Parku Wodnym Koszalin. Osoby przychodzące do naszego aquaparku mogą czuć się tutaj bezpiecznie i komfortowo. Trzeba jednak pamiętać, że woda, bez względu na to czy, to basen, czy akwen wodny jest żywiołem. – powiedział kierownik ratowników w Parku Wodnym Koszalin, Maciej Zalewski

Jedną z uczestniczek urodzinowych obchodów była pani Monika z Koszalina, która Park Wodny Koszalin odwiedza regularnie. – Od początku funkcjonowania aquaparku przychodzimy przynajmniej raz w miesiącu. Bardzo nam się podoba. Dzieci uwielbiają zjeżdżać ze zjeżdżali oraz z grzybka. Uczęszczanie do Parku Wodnego Koszalin to frajda dla całej rodziny a z okazji urodzin, życzę aquaparkowi, aby nadal tak dobrze funkcjonował. - powiedziała koszalinianka.

Pan Andrzej z Białogardu, który tego dnia również obchodził swoje urodziny zaznaczył, że tak wspaniałego obiektu, jak Park Wodny Koszalin, nad morzem jeszcze nie było. - To niesamowite miejsce. Przyznam, że nie spotkałem tak dobrego aquaparku na Pomorzu. Powiem więcej, dziś w dniu 31 lipca także obchodzę urodzony, więc ten dzień jest dla mnie podwójnie szczęśliwy – powiedział pan Adam Białogardu.

- Do aquaparku przychodzę dość często. Szczególnie podoba mi się strefa saun, która jest niezwykle bogata. Jestem nią zachwycona. Co więcej, jest wiele atrakcji dla dzieci, co uważam za ogromny atut. W związku z dzisiejszymi urodzinami, życzę aquaparkowi mnóstwa klientów i wszystkiego dobrego. – wyjaśniła Justyna z Koszalina.

W świętowaniu pierwszych urodzin Parku Wodnego Koszalin, uczestniczyła pani Magda wraz z rodziną, która przyjechała z Anglii. – Jestem tutaj po raz pierwszy i bardzo nam się podoba. Jacuzzi są niesamowite. Dzieci są zadowolone. Jest bardzo fajnie. Aquaparkowi życzymy oczywiście jak największej liczby odwiedzających i samych sukcesów – powiedziała zachwycona obiektem kobieta

Ze stolicy Niemiec, Berlina do Koszalina przyjechał Oliwier, który wraz ze znajomymi przyszedł odwiedzić aquapark. – Bardzo mi się tutaj podoba. Jest naprawdę sympatycznie. To miejsce, to taka miła odskocznia od rzeczywistości. Byłem w wielu parkach wodnych w Niemczech i w Polsce, i śmiało mogę stwierdzić, że ten w Koszalinie jest na bardzo dobrym poziomie. Jest mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Wspaniałe miejsce. – powiedział Oliwier z Berlina.

To jednak nie wszyscy goście z zagranicy, którzy odwiedzili tego dnia koszaliński aquapark. Na otwarcie, wraz z rodziną przyszedł także Andriej  z Ukrainy. –  Bardzo nam się tutaj podoba. Razem z żoną pracujemy w Polsce, a córka nasza obecnie ma wakacje. W związku z tym, że mieszkamy dosyć niedaleko, jesteśmy tutaj dość częstymi gośćmi. Parkowi Wodnemu Koszalin z okazji urodzin życzymy wszystkiego co najlepsze. To naprawdę wspaniałe miejsce. – powiedział  Andriej z Ukrainy.

* * *

Park Wodny Koszalin to najnowocześniejszy aquapark na Pomorzu, który do użytku został oddany 30 lipca 2015 r. Obiekt, wyposażony w szereg atrakcji wodnych, strefę saun, dwie siłownie,  zewnętrzny plac zabaw i część gastronomiczną, mieści się w Koszalinie, przy ul. Rolnej 14. Administratorem obiektu jest Zarząd Obiektów Sportowych Sp. z o.o. W strefie rekreacyjnej Parku Wodnego znajduje się sześć basenów, z których dwa umiejscowione są na zewnątrz, a jeden czynny jest przez cały rok. Park posiada sześć zjeżdżalni, najdłuższa z nich, Anakonda, ma aż 176 m długości. W wewnętrznej strefie rekreacji znajdziemy m. in. baseny: sportowy, do nauki pływania, dla dzieci, a także rwącą rzekę, sztuczną falę i wiele innych atrakcji. W części rekreacyjnej można korzystać z leżanek basenowych, wodospadów rurowych, gejzerów powietrznych, jacuzzi, ściennych masażerów oraz zjeżdżalni wodnych. Strefa saun to szczególne miejsce w aquaparku, bogata różnorodność saun i łaźni spełni oczekiwania najbardziej wymagających klientów.Inwestorem jest Miasto Koszalin. Budowa Parku Wodnego Koszalin dofinansowana została z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Programu Regionalnego Narodowa Strategia Spójności.

KONTAKT:

Park Wodny Koszalin