Technologie » Telekomunikacja

W Polsce nie ma miejsca na innowacje?

W artykule jest rozważany problemem innowacyjności Polski. Okazuje się, że jeżeli komuś się chce działać, to może dużo osiągnąć.

Czy w Polsce jest miejsce na inwowacyjną firmę?

Monopol na innowacyjne firmy z branży informatyki nie jest tylko domeną USA. Również w Polsce powstają wspaniałe firmy zdolnych i pracowitych naukowców. Przykładem takiej firmy, która powstała niedawno a ma ogrmony potecjał jest NaviExpert - poznańska firma działająca w branży informatycznej.

Trochę historii

Naviexpert powstał w 2005 roku na  początku jako m-Navigation. W 2006 roku firma pozyskała inwestora strategicznego MCI Management. W tym też to roku zmieniła formę prawną i nazwę na obecnie istniejącą.

O systemie

NaviExpert to również nazwa systemu - flagowego produktu firmy. Jest to system nawigacji na telefony komórkowe z funkcjami inteligentej nawigacji. Cóż w tym zatem innowacyjnego przecież isteniej bardzo dużo firm dostarczających systemy nawigacyjne? Chodzi o to, że naviexpert pozwala omijać inteligentnie utrudnienia na drodze takie jak: remonty, korki, objazy itp. Dzięję się tak, gdyż system korzysta z opracowanego przez naukowców z Politechniki Poznańskij systemu Community Traffic, dzięki czemu wszystkie mapy wraz z utrudnieniami są wyliczane na bieżąco na serwerach systemu. Tradycyjne systemy mają wgrana mapy i nie ma tam przelicznia, choć ostanio w USA też się pojawiły podobne systemy. NaviExpert jest to jednak czysto polska firma. Zobaczymy czy konkurencja amerykańska utrudni rozwój tej polskiej firmy.

Rynek nawigacji

Rynek nawigacji rozwija się bardzo dynamicznie, co roku świdomość kierowców o możliwości korzystania z takich systemów rośnie. Czy zatem NaviExpert może się rozwinąć w firmę o znaczeniu globalnym. Wydaj sie że tak, po tym jak się obserwuje rozwój ich systemu. Aktualnie jest dostarczona 4 wersja programu i ciagle są zapowiadane dalsze zmiany.

Warto zatem chyba marzyć?

Warto byłoby usłyszec więcej taki inicjatyw wród Polaków. Wydaje się, że trzeba zachęcać naukowców i młodych Polaków do realizacji swoich marzeń, niech NaviExpert będzie dla nich przykładem, że każdy może osiągnąć sukces w jakiejś dziedzinie.

tomnow1

• avatar
    espressodiver 2009-06-11 19:20:11

Innowacja jest uzależniona od inwestycji, w tym przypadku inwestorem został fundusz MCI, jeśli dobre pomysły nie znajdą finansowania to niestety nie zostaną innowację. Więcej o innowacjach na