Zdrowie » Ciało

W poszukiwaniu jakości i smaku – jak wybrać najlepszą wędlinę?

W poszukiwaniu jakości i smaku – jak wybrać najlepszą wędlinę?
Zobacz więcej zdjęć »
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki.

Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Receptura ponad wszystko

Dzięki dobrym jakościowo i aromatycznym wędlinom nawet prosty posiłek nabiera smaku. Niemniej aby w pełni cieszyć się pyszną jajecznicą na kiełbasce, wyrazistymi kanapkami z szynką, czy domowymi hot-dogami z parówką należy niezwykle czujnie studiować podczas zakupów skład wybieranych produktów. W przypadku wędlin jest on bardzo ważny, gdyż smakowity wygląd to często jedynie pozory wysokiej jakości. Wyroby wędliniarskie powinny przede wszystkim charakteryzować się dużą zawartością „mięsa w mięsie”. Oznacza to, że 1 kg gotowego produktu powinien być wytworzony z nie mniej niż 1,05 kg mięsa. Dzieje się tak ponieważ kiełbasa, szynka i tego typu specjały tworzone są dzięki podwędzaniu i suszeniu, w związku z czym potrzebują więcej surowca, niż w efekcie końcowym ważą. Innymi niepożądanymi w składzie wędlin substancjami są chemiczne barwniki, konserwanty oraz fosforany, które sztucznie zwiększają masę wyrobu. Czytając skład możemy natknąć się na wiele tajemniczych nazw, ale jedno pozostaje pewne – im mniej komponentów, tym bardziej naturalny jest produkt. A im bardziej zrozumiałe są ich nazwy, tym większe prawdopodobieństwo, że nie „wzbogacono” ich składu chemicznymi substancjami. Czytelna etykieta pozwala także osobom z dolegliwościami pokarmowymi na zakup bezpiecznych produktów. Przykładowo osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą bez obaw kierować się znakiem przekreślonego kłosa, który odnajdziemy między innymi na opakowaniu produktów z linii Natura marki Nove. Poza studiowaniem składu każdy konsument powinien zawsze zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Dość często zdarza się, że wybieramy ten produkt, który ma najdłuższy termin ważności. Jest to wbrew pozorom postępowanie błędne, gdyż w istocie oznacza, iż taka wędlina nafaszerowana została silnymi konserwantami, spowalniającymi ich starzenie się. Tymczasem krótsza data ważności może wskazywać na fakt, iż mamy do czynienia z produktem naturalnym i w oparciu o naturalne składniki stworzonym.

Jak zatem wybrać w sklepie najlepszą jakościowo i najzdrowszą wędlinę? Kluczem do rozwiązania tego dylematu stanie się etykieta produktu, która bez wątpienia dostarczy nam najważniejszych informacji oraz rozwieje ewentualne wątpliwości.

 

Produkty z linii Natura marki Nove:

Kiełbasa Krótka

Opakowanie: 270 g – w sprzedaży samoobsługowej

Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę

Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/ kg

 

Szynka z tłuszczem

Dostępna luzem – ok. 1 kg

Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00 zł/kg

 

Kiełbasa Długa

Opakowanie: 400 g – w sprzedaży samoobsługowej 8,99 zł/ szt.

Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę

Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/ kg

 

Parówki

Masa netto: 240g  ( 4,99 zł/ szt.)

Opakowanie MAP ok 600g

Cena:  ok. 17,00- 22,00 zł/ kg

 

Schab

Masa netto: 1 kg

Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem

Cena:

Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg

Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg

 

Kiełbasa krakowska

Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej  (8,99 – 9,99 zł/ szt.)

Dostępna także w ladzie tradycyjnej

Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg

 

Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa  pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.

 

Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.

86-170 Nowe, Morgi 53

tel.: 48 52 332 83 81

fax: 48 52 332 83 80

e-mail:sekretariat@zmnove.pl

http://www.zmnove.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »