Zdrowie » Ciało

W poszukiwaniu naturalnego smaku

W poszukiwaniu naturalnego smaku
Zobacz więcej zdjęć »
Na szczęście czasy, kiedy na sklepowych półkach królował jeden rodzaj wędlin, a lepsze kawałki można było otrzymać „spod lady”, minęły bezpowrotnie. Idąc na zakupy, mamy pewność, że stoisko mięsne będzie obfitować w szeroki wybór kiełbas, szynek czy parówek.

Jednak nie zawsze bogata oferta oznacza produkty wysokiej jakości. Na co więc zwrócić uwagę, aby wybrać wędliny nie tylko smaczne, ale naturalne i zdrowe?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Współczesne techniki produkcji pozwalają na otrzymanie wędlin, które smakowicie prezentują się na sklepowych półkach i zachęcają do kupna soczystością i delikatną, różową barwą mięsa. Niestety apetyczny wygląd kiełbasy czy szynki nie zawsze świadczy o wysokiej jakości produktu. Za nią bowiem w dużej mierze odpowiada skład wędliny, a przede wszystkim brak pewnych dodatków.

Krótki skład - długa przyjemność jedzenia

Im krótsza lista składników na etykiecie, tym większa pewność, że nabywamy wyrób bardziej naturalny i zdrowszy. Wiele produktów dostępnych w sklepach niestety w dużej mierze swój smak i wygląd zawdzięcza zawartości chemicznych barwników i niepożądanych dodatków, które sztucznie podkręcają pozytywny odbiór specjałów wędliniarskich. Bogata oferta sklepowa ma też jednak ogromne plusy, pozwala bowiem na znalezienie wędlin, które pozbawione są sztucznych komponentów.

W odróżnieniu od niektórych wyrobów seria Natura marki Nove wyprodukowana została bez dodatku barwników, fosforanów czy mocno alergizującego glutaminianu sodu. Swoje walory smakowe i wizualne zawdzięcza wykorzystaniu jedynie wysokiej jakości naturalnych składników i tradycyjnych metod wędzenia. Wędliny wchodzące w skład linii Natura marki Nove odznaczają się nie tylko zerową zawartością sztucznych ulepszaczy smaku, ale w przeciwieństwie do niektórych wyrobów wędliniarskich całkowicie pozbawione są chemicznych konserwantów oraz innych związków o symbolu „E”. Sięgając po te wędliny,  zyskujemy pewność, że dostarczą nam ciekawych doznań smakowych, ale również pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Bezpieczne dla bezglutenowców

Naturalne składniki to nie wszystko co wyróżnia wyroby z serii Natura marki Nove. W przeciwieństwie do wielu kiełbas czy szynek oferowanych na rynku, te z linii Natura są całkowicie pozbawione glutenu, czego potwierdzeniem jest symbol przekreślonego kłosa na opakowaniu. Dzięki temu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby przestrzegające zasad diety bezglutenowej, jak i chore na celiakię.

 

Bogata oferta wyrobów wędliniarskich dostępnych na rynku daje duże możliwości wyboru. Jeśli jednak zależy nam na wędlinach, które charakteryzują się naturalnym smakiem i wysoką wartością odżywczą, powinniśmy pamiętać, by szukać produktów pozbawionych sztucznych dodatków i wzmacniaczy smaku.

 

Produkty z linii Natura marki Nove:

Kiełbasa Krótka

Opakowanie: 270 g – w sprzedaży samoobsługowej

Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę

Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/ kg

 

Szynka z tłuszczem

Dostępna luzem – ok. 1 kg

Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00 zł/kg

 

Kiełbasa Długa

Opakowanie: 400 g – w sprzedaży samoobsługowej 8,99 zł/ szt.

Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę

Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/ kg

 

Parówki

Masa netto: 240g  ( 4,99 zł/ szt.)

Opakowanie MAP ok 600g

Cena:  ok. 17,00- 22,00 zł/ kg

 

Schab

Masa netto: 1 kg

Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem

Cena:

Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg

Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg

 

Kiełbasa krakowska

Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej  (8,99 – 9,99 zł/ szt.)

Dostępna także w ladzie tradycyjnej

Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg

 

Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa  pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.

 

Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.

86-170 Nowe, Morgi 53

tel.: 48 52 332 83 81

fax: 48 52 332 83 80

e-mail:sekretariat@zmnove.pl

http://www.zmnove.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »