Rozrywka i wypoczynek » Sport

W Raciborzu odbędą się I Mistrzostwa Energetyków w Półmaratonie

W najbliższą niedzielę, 30 sierpnia wystartuje I RAFAKO Półmaraton Racibórz, który będzie jednocześnie I Mistrzostwami Polski Energetyków. W zmaganiach wezmą udział amatorzy biegów długodystansowych z szeroko pojętej branży energetycznej, w tym spora grupa reprezentantów RAFAKO S.A.

Firma RAFAKO S.A. znana jest z uczestnictwa, ale też organizacji licznych imprez o charakterze sportowym. Od lat dumnie wspiera sport zarówno amatorski, jak i ten z najwyższej światowej półki. Przypomnijmy, że raciborska Spółka sponsoruje takich sportowców jak m.in.: Justyna Kowalczyk, Ewa Bugdoł - jedna z najlepszych na świecie triathlonistek, czy też bokserzy z RAFAKO Hussars Poland - tu warto podkreślić, że niedawno dwóch bokserów z tej drużyny (Tomasz Jabłoński i Igor Jakubowski) wywalczyło dla Polski srebrne medale podczas Mistrzostw Europy Seniorów w Bułgarii. Od roku RAFAKO wspiera też czołowy klub siatkarski naszego kraju ZAKSA Kędzierzyn-Koźle.

Firma dużą wagę przywiązuje również do aktywności sportowej swoich pracowników. Rafakowcy biegają, jeżdżą na nartach, rowerach, uprawiają triathlon i co najważniejsze, osiągają coraz lepsze wyniki. Regularnie uczestniczą w ogólnopolskich Mistrzostwach Energetyków w różnych dyscyplinach. 30 sierpnia grono pracowników RAFAKO oraz reprezentantów innych zakładów z branży energetycznej zobaczymy na starcie I Mistrzostw Polski Energetyków w ramach I RAFAKO Półmaraton Racibórz. Ponadto rafakowcy zostaną sklasyfikowani osobno w rywalizacji o Puchar RAFAKO S.A. Biegacze do pokonania będą mieli 21 097,5 m głównymi ulicami Raciborza.

- Z jednej strony RAFAKO wspiera polski sport wyczynowy, z drugiej pracownicy naszej firmy sami uprawiają wiele dyscyplin sportowych, osiągając sukcesy na arenie krajowej. Regularnie też startujemy w ogólnopolskich zawodach branży energetycznej, osiągając w nich znakomite wyniki. Dlatego też postanowiliśmy, że w ramach RAFAKO Półmaraton Racibórz stworzymy klasyfikację Mistrzostw Polski Energetyków, co zostało zatwierdzone przez Federację Sportową „Energetyk” i znalazło się w kalendarzu imprez naszej branży. W ramach zawodów będziemy mieć klasyfikację kobiet, mężczyzn i drużynową. Ponadto biegacze z naszej firmy powalczą o I Puchar RAFAKO w Półmaratonie - mówi Piotr Karaś, Dyrektor Biura Marketingu RAFAKO S.A.

Partnerem biegu jest Federacja Sportowa „Energetyk”, zrzeszająca firmy szeroko związane z branżą  energetyczną. Gościem specjalnym imprezy będzie Ewa Bugdoł, aktualna 7-krotna Mistrzyni Polski w Triathlonie na dystansie długim. Organizatorem półmaratonu jest Miasto Racibórz i Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu.
W trakcie całej imprezy członkowie charytatywnej Fundacji Spartanie Dzieciom będą zbierać pieniądze dla chorej na czerokończynowe dziecięce porażenie mózgowe dziewczynki. 16 - letnia Magda jest córką Bartosza Główki, pracownika RAFAKO, który również biega i reprezentuje firmę na imprezach sportowych.

30 sierpnia będzie szczególnym dniem nie tylko dla Raciborza, miasta słynącego z długich tradycji sportowych, ale również dla samego RAFAKO. Odbędzie się tu bowiem pierwszy półmaraton, którego firma RAFAKO jest sponsorem tytularnym oraz pierwsze Mistrzostwa Polski Energetyków w Półmaratonie. Do miasta zawitają najlepsi biegacze z kraju i zagranicy. Imprezy już cieszą się szerokim zainteresowaniem wśród biegaczy, czego potwierdzeniem jest fakt, że na dwa tygodnie przed wydarzeniem organizatorzy podnieśli limit uczestników z 600 do 750 osób.

* *

Autor tekstu:
Justyna Korzeniak, Adventure Media
Zdjęcia: Archiwum pracowników RAFAKO S..A.

* * *

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

* * *

KONTAKT: