Gospodarka » Żywność

Walentynkowa kolacja dla dwojga z afrodyzjakami od Galeo

Walentynkowa kolacja dla dwojga z afrodyzjakami od Galeo
Zobacz więcej zdjęć »
W tym roku zaskocz swojego ukochanego i Dzień Świętego Walentego celebrujcie w zaciszu własnego domu. Przygotuj kolację, która wprowadzi Was w romantyczny nastrój. Galeo podpowiada jak prosto i efektownie stworzyć pyszne dania dla dwojga.

Mistrzynie Domowych Kuchni dobrze wiedzą jak przygotować wyjątkową, walentynkową kolację. Tym bardziej, że przez żołądek można trafić do serca, a zatem gra toczy się o wysoką stawkę! Przyrządzając dania na ten wyjątkowy wieczór warto pamiętać nie tylko o pięknie nakrytym stole, blasku świec czy nastrojowej muzyce, lecz również o powszechnie znanych od wieków afrodyzjakach, które wzbogacą smak naszych potraw. W tej roli świetnie sprawdzą się przyprawy od Galeo: chili oraz cynamon, które rozgrzeją atmosferę nie tylko w kuchni.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Słodkie danie główne oraz pikantny deser? Czemu nie! Takie niebanalne połączenie zachwyci każdego łasucha. Fantastycznym pomysłem w ten walentynkowy wieczór będzie pieczony kurczak w cynamonie oraz ciasto czekoladowe z chili.

 

Kurczak ze szczyptą cynamonu to ciekawa propozycja dla tych, którzy lubią soczyste, kruche mięso z chrupiącą, złocistą skórką. Zachęcający, aromatyczny zapach też robi swoje! W sam raz na zimową porę. Po pysznym daniu głównym pora zaś na deser. Suflet będący połączeniem rozpływającej się w ustach czekolady i pikantnego chili to mix składników od lat uznawanych za afrodyzjaki. Po takiej pysznej kolacji reszta wieczoru nie może się nie udać!

 

***

Cynamon był popularną przyprawą już w czasach starożytnych. Pozyskuje się go z kory cynamonowca, który w warunkach naturalnych rośnie w krajach południowej Azji. Przyprawa ma przyjemny, słodki zapach i lekko piekący, korzenny smak. Jest doskonałym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu i pieczonych jabłek. Wzbogaca smak grzanego wina, zup i przetworów z owoców. Polecany jest do aromatyzowania dań mięsnych, zwłaszcza z jagnięciny. Do potraw należy go dodawać pod koniec gotowania.

Chili (sproszkowane papryczki chili) zwane również pieprzem cayenne (kajeńskim), to bardzo ostra przyprawa pochodząca z tropikalnych obszarów Ameryki i obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie. Chili ma bardzo pikantny smak i wyrazisty aromat. Polecane jest do zaostrzania smaku potraw mięsnych (gulasz, paprykarz, gołąbki), drobiowych i rybnych. Świetnie komponuje się z daniami warzywnymi, zwłaszcza z fasoli, cebuli, kukurydzy i kalafiora. Doskonale podkreśla smak ciemnych sosów oraz zup. Jest też niebanalnym dodatkiem do czekolady w różnych postaciach.

Masa netto: 12 g

Cena: ok. 1,20 zł

 

Cynamon oraz chili Galeo dostępne są w sieciach Kaufland i Carrefour a także w sieciach lokalnych i tradycyjnych sklepach spożywczych na terenie całego kraju.

***

Pieczony kurczak w cynamonie

Składniki:

  •  1 cały kurczak (wcześniej poporcjowany) – waga ok. 1,8 kg
  •  2 łyżeczki miodu
  •  sól i pieprz
  •  2 łyżeczki cynamonu Galeo
  •  2 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  •  1-2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
  •  3 łyżki soku pomarańczowego
  •  ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać cynamon, imbir, miód, oliwę, sos sojowy, sok pomarańczowy, posiekany czosnek. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawić całość do lodówki na ok. 2-3 godziny, aż mięso przejdzie aromatem z marynaty. Następnie włożyć mięso w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około godziny. W połowie pieczenia (po ok. 30 minutach) mięso należy przykryć. Wyśmienicie smakuje z ryżem jaśminowym lub kaszą kuskus oraz z sałatą z dodatkiem pomarańczy i sosu winegret.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas marynowania: 120 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Koszt: ok. 18 zł, koszt dla dwóch osób: ok. 6 zł

 

Suflet czekoladowy z chili

Składniki:

  •  4-5 jajek
  •  120-150 g cukru
  •  200 g gorzkiej czekolady (min. 60 % kakao)
  •  100 g masła
  •  szczypta lub dwie przyprawy chili Galeo

 

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, a w rondelku rozpuścić gorzką czekoladę z masłem i wymieszać z chili. Masę czekoladową dolać do jajek (nie odwrotnie) i powoli wymieszać. Blachę posmarować masłem, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez 40-45 minut.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Koszt: ok. 12 zł, koszt dla dwóch osób: ok. 3 zł

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (1)

  • avatar
    ~ewa 2016-02-06 23:52:11

    cynamon, moja ulubiona przyprawa


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »