Zdrowie » Ciało
Warsztaty kulinarne Zero Waste we Wrocławiu
Zobacz więcej zdjęć » |
Akademia Smaku Sokołów, która za cel stawia sobie edukację kulinarną związaną z nowymi trendami oraz istotnymi zagadnieniami społecznymi, patronowała kolejnemu spotkaniu pod hasłem Zero Waste. - Sokołów działa zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju - mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. - Skutecznie ograniczamy emisję CO2, optymalizujemy zużycie wody i energii elektrycznej w zakładach, modernizujemy opakowania. Ideę społecznej odpowiedzialności chcemy też szeroko przekazywać naszym konsumentom, zachęcając do takiej postawy na co dzień - w różnych dziedzinach życia, w tym również oczywiście podczas przygotowywania posiłków. Organizując poprzednie warsztaty Zero Waste, przekonaliśmy się, jak duże zainteresowanie budzi ten temat - dlatego postanowiliśmy kontynuować edukowanie w tym kierunku.
Wrocławskie spotkanie poprowadził Piotr Kucharski - ekspert od niebanalnych pomysłów na wykorzystanie produktów, które najczęściej są wyrzucane. Warsztaty odbyły się w Studiu Kulinarnym w Browarze Mieszczańskim. Marcin Bałanda wprowadził uczestników w tematykę Zero Waste. - Wszyscy musimy uświadomić sobie wagę problemu marnowania żywności - podkreślił. - Tylko w naszym kraju każdego roku na śmietnik trafia kilka milionów ton jedzenia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jak to zmienić? Ważna jest m.in. większa świadomość na temat kulinarnego wykorzystania tzw. resztek, racjonalne planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie żywności. Piotr Kucharski przekonywał również do przeciwdziałania marnowaniu wody i energii w kuchni i maksymalnego wykorzystywania jednego źródła energii. Prostym, a jednocześnie naprawdę istotnym działaniem jest ograniczenie zużycia torebek foliowych - dlatego każdy z uczestników warsztatów otrzymał zestaw bawełnianych woreczków na zakupy spożywcze.
Gotowanie z pomysłem - i ze smakiem
Piotr Kucharski zaproponował cztery dania, a w każdym z nich zostały wykorzystane składniki, które często trafiają do śmieci. Pyszna zupa krem powstała na bazie po-grillowych warzyw, a jej smak dopełnił chrupiący chips z boczku surowego wędzonego Sokołów i pasta ze zwiędłych ziół i oliwy. „Odświeżana" bagietka stała się podstawą do przygotowania kanapki ze stekiem z antrykotu Uczta Qulinarna oraz sosem zero-wastowym, ze zwiędłym szczypiorkiem i zwiędłymi rzodkiewkami. Idealnym sposobem na wykorzystanie zwiędłych warzyw okazała się również sałatka z piklowanymi warzywami, pomysłowo posypana tartym Beef Jerky Sokołów. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się również, jak przygotować oryginalny deser z użyciem czerstwego ciasta drożdżowego - wystarczy zalać je masą z jajek i mleka, dodać przejrzałe, sezonowe owoce, zapiec w piekarniku - i gotowe.
Zwieńczeniem spotkania był tradycyjnie posiłek - a przy stole zastawionym wspólnie przygotowanymi daniami w stylu Zero Waste, trwały rozmowy o pomysłach na codzienne działania, które pomogą unikać marnowania żywności.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)