Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Wielkanocne gotowanie z Sokołowem
Zobacz więcej zdjęć » |
Do współpracy przy stworzeniu Świątecznego menu Akademia Smaku Sokołów zaprosiła Sandrę Kotowicz, która zdobywała doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach - m.in. w AoC (2 gwiazdki Michelin) w Kopenhadze oraz w El Celler de Can Roca (w 2015 r. uznanej za najlepszą restaurację na świecie). Sandra przygotowała propozycje kulinarne na przystawkę i dania główne. Biała kiełbasa - podstawa świątecznego menu w większości domów - została przyrządzona w lżejszej, a przy tym oryginalnej wersji, czyli w białym winie ze szpinakiem i perłowymi cebulkami. Do przyrządzenia potrawy użyta została biała kiełbasa z serii Sokołów Naturrino, która jest produktem bez konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Jej delikatny smak podkreślony wyłącznie dodatkiem naturalnych przypraw nabrał wyjątkowego charakteru dzięki dodatkowi palonego masła. Uczestnicy warsztatów mogli przekonać się, że przygotowanie palonego masła nie jest trudne i można przyrządzić je również w warunkach domowych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Kolejnymi punktami w menu były wykwintne, lecz proste w przygotowaniu potrawy mięsne, idealne na świąteczny obiad. Wołowina została podduszona z koniakiem, a następnie upieczona z dodatkiem czerwonego wina, szalotkami i brunatnymi pieczarkami. Jako dodatek do niej zostały zaserwowane bataty z nutą tymianku. Karmelizowany, pieczony schab wieprzowy, wcześniej moczony w solance, idealnie skomponował się z konfiturą z czerwonej cebuli. Na przystawkę Sandra Kotowicz zaproponowała klasyczną grzankę z musem, przygotowanym na bazie pasztetu warzywnego Sokołów "Z gruntu dobre". Nutę wyrazistego smaku zapewniły domowe pikle - rzodkiewki i kalarepa w zalewie octowej.
- Podczas naszych warsztatów chcemy również pokazywać, że wspólne gotowanie może być po prostu dobrą zabawą i przyjemnym sposobem spędzania czasu - mówi Marcin Bałanda. - Warto o tym pamiętać również w ferworze świątecznych przygotowań.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)