Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Wielkanocne ucztowanie

Wielkanocne ucztowanie
Zobacz więcej zdjęć »
Wielkanoc nieodzownie przywodzi na myśl wyjątkowe, pyszne smaki. Poszukując najlepszych kulinarnych wrażeń, warto sięgnąć po ciekawe receptury i przygotować oryginalne dania, które być może nie gościły jeszcze na naszym wielkanocnym stole.
Zupa chrzanowa, tarta z białą kiełbasą, terrina - dzięki tym kulinarnym pomysłom twórczo wzbogacimy nasze wielkanocne menu.

Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla żuru czy barszczu białego - pyszna i delikatnie ostra, dzięki dodatkowi chrzanu. Tarta z białą kiełbasą, z dodatkiem serów to pomysł na elegancką przystawkę - chrupiące ciasto francuskie i doskonale skomponowany farsz zachwyci bogatym połączeniem smaków. Hitem naszego świątecznego menu może stać się terrina, czyli wykwintny specjał rodem z kuchni francuskiej.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4-6 || czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino - 1 op.

Boczek surowy wędzony Sokołów - 1 op.

Cebula - 2 szt.

Wywar mięsno-warzywny/bulion - 2 l

Chrzan - 3 łyżki

Żurek - 250 ml

Jajka - 4 sztuki

Olej - 30 ml

Świeży majeranek

Pieprz i sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski, a boczek - w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.

Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino.

Tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4 || czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino - 1 op.

Gotowe ciasto na tartę - 1 op.

Por - 1 sztuka

Ser kozi - 1 op.

Ser pleśniowy - 1 op.

Cebula - 1 szt.

Śmietana 36% - ok. 50-100 ml

Masło - 1 łyżeczka

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do ciasta na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć na formie do tarty i dopasować do formy. Widelcem nakłuć spód ciasta. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180° przez 15 minut.

Ok. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym. Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180°.

Terrina z kiełbasą białą wieprzową Naturrino

Czas przygotowania: ok. 100 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino -1 pętko

Mięso z karkówki Sokołów Uczta świeżość i smak - 500 g

Marchewka baby - 1 op.

Brokuł - 100 g

Kalafior - 100 g

Śmietanka 36% - ok. 300 ml

Jajka - 3 szt.

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Marchewkę pokroić wzdłuż na pół. Kalafiora i brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. 1 pęto kiełbasy pokroić na plastry.

Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać. Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy. Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140° przez ok. 60-70 minut.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

milkas

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »