Firma » Finanse

Windykacja w BEST. Prawda i mity o windykacji.

Jeśli jesteś osobą zadłużoną, nie spłacasz zobowiązań w terminie, to prędzej czy później skontaktuje się z Tobą firma windykacyjna, która będzie działać w imieniu wierzyciela lub odkupiła dług i to ona obecnie go obsługuje. Czy w takim przypadku masz się czego obawiać?
Na temat windykacji powstało wiele mitów, które niewiele mają wspólnego z rzeczywistością – spróbujemy je rozwiać.

Windykacja – fakty i mity

Kiedy dowiesz się, że próbuje się z Tobą skontaktować firma windykacyjna, możesz mieć obawy. Prawdopodobnie Twoje skojarzenia będą negatywne – poczujesz się zagrożony, pojawi się niepokój, zaczniesz zastanawiać się nad tym, jakie kroki może podjąć windykator, aby odzyskać wierzytelność. Czy rzeczywiście masz powody do obaw? Absolutnie nie – o ile będziesz mieć do czynienia z profesjonalistami. Jako marka BEST S.A. jesteśmy jednym z liderów branży windykacyjnej w Polsce. Spółka istnieje od 1994 roku, a od 1997 roku jej akcje notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Jesteśmy ekspertami w dziedzinie windykacji, a naszą misją jest niesienie pomocy klientom, którzy zmagają się z problemami finansowymi.

Zatrudniamy specjalistów, którzy mają bardzo duże doświadczenie i są w stanie znaleźć rozwiązanie w niemal każdym przypadku, a przede wszystkim do każdego zlecenia podchodzimy profesjonalnie, mając również na uwadze interes dłużnika.

Oto mity dotyczące windykacji, z którymi możesz się spotkać:

Windykator jest bezwzględny i nie rozmawia z dłużnikiem

Profesjonalne działania windykacyjne absolutnie nie polegają na egzekwowaniu siłą majątku zadłużonego. Takie inicjatywy są wręcz niezgodne z prawem. Naszym celem jest rozmowa z dłużnikiem i polubowne rozwiązanie sprawy. Jeśli przejęliśmy Twój dług, to wspólnie spróbujemy znaleźć sposób na to, aby rozwiązać Twoje problemy finansowe. Staramy się zakończyć sprawę bez postępowania sądowego i nie inaczej będzie w Twoim przypadku!

Windykator ma te same uprawnienia co komornik

Komornik jest funkcjonariuszem publicznym, który działa przy sądzie rejonowym i zajmuje się wykonywaniem orzeczeń sądowych w sprawach o roszczenia pieniężne i niepieniężne. Jego obowiązkiem jest prowadzenie egzekucji sądowej – ma on prawo zająć majątek dłużnika, natomiast windykator nie ma takich uprawnień. Zadaniem naszych specjalistów jest zmobilizowanie zadłużonego do spłaty należności – nie zajmiemy Twojego majątku.

Windykator wejdzie do Twojego domu i zabierze cenne rzeczy

Absolutnie tak się nie stanie. Taką czynność może wykonać tylko komornik. Pracownicy windykacji nie mają prawa wchodzić do domu dłużnika, a tym bardziej dokonywać zajęcia.

Firmy windykacyjne stosują niedozwolone praktyki

Owszem, tak jak na każdym rynku, również i w branży windykacyjnej zdarzają się przypadki firm, które działają nieetycznie, jednak stanowią one bardzo mały odsetek. Dominują windykatorzy, którzy działają zgodnie z normami społecznymi i prawem. Jako BEST S.A. jesteśmy jednocześnie członkiem‑założycielem Związku Przedsiębiorstw Finansowych oraz współtwórcą i moderatorem Zasad Dobrych Praktyk Windykacyjnych. Poprzez profesjonalne wykonywanie naszej pracy walczymy ze stereotypami dotyczącymi branży windykacyjnej.

Firmy windykacyjne szukają zadłużenia, które… nie istnieje

Zdarza się, że dłużnicy, z którymi kontaktuje się firma windykacyjna od razu odbierają to jako próbę odzyskania nieistniejącego długu, bo przecież nie zaciągali kredytów ani pożyczek. Tymczasem taki dług może wynikać z niezapłaconego mandatu czy rachunku za telefon. Może się zdarzyć, że dłużnik rzeczywiście nie będzie świadomy tego, że ma jakieś niezapłacone zobowiązania.

Rozmawiaj z windykacją i rozwiąż problemy finansowe

Nie są to wszystkie mity, które wiążą się z postrzeganiem branży windykacyjnej – tych jest więcej. Tymczasem naszym celem jest współpraca z Tobą i szukanie sposobu na rozwiązanie Twoich problemów finansowych. Najlepszą metodą jest oczywiście natychmiastowa spłata zadłużenia, ale jeśli Cię na to nie stać, to spróbujemy wypracować wspólnie takie zasady uregulowania długu, którym będziesz w stanie podołać.

Absolutnie nie unikaj kontaktu z firmą windykacyjną. Poprzez takie działanie możesz spowodować, że dług jedynie się zwiększy. Tylko rozmowa i ustalenie zasad spłaty zadłużenia jest sposobem na poradzenie sobie z Twoimi problemami. Kiedy już pozbędziesz się długu, będziesz spokojniejszy i powrócisz do normalności, dbając o to, aby taka sytuacja się nie powtórzyła.

slawek