Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Wiosenne oczyszczanie

Lato tuż, tuż. Coraz więcej osób podejmuje decyzję o przejściu na dietę lub zakupie karnetu na siłownię. Chcemy być w formie, gdy przyjdzie nam wyjść na plażę. Jednak smukła linia to nie wszystko – wiosną powinniśmy przede wszystkim zadbać o stan całego organizmu.

W pierwszej kolejności należy pozbyć się toksyn. Jak najlepiej i najskuteczniej oczyścić organizm doradza mgr Iwona Gryszkin – dietetyk z Kliniki Diety Gryszkin.

Głodować czy zmienić dietę?

O nagromadzeniu w organizmie zbyt dużej ilości toksyn świadczyć może wiele symptomów. – Najpopularniejsze objawy to ogólne osłabienie organizmu, spadek energii, trudności z zasypianiem, permanentne zmęczenie – zauważa mgr Iwona Gryszkin, dietetyk. – Jeśli zauważymy je u siebie nie czekajmy z założonymi rękami – warto zacząć działać od razu. W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednie oczyszczenie organizmu. Sposobów jest wiele – to od nas, naszych potrzeb, możliwości, sposobu życia i predyspozycji zależy, która metoda będzie
najskuteczniejsza. Najbardziej inwazyjną i niebezpieczną – jeśli przeprowadzoną bez rozmysłu – jest głodówka. To duże obciążenie i wyzwanie dla organizmu, dlatego też nie każdy może na głodówkę się zdecydować – przestrzega mgr Iwona Gryszkin. – Wybierając tę drogę najlepiej skonsultować się najpierw z lekarzem. Zdecydowanie lepiej wybrać dietę oczyszczającą, którą na pewno łatwiej zniesie nasz organizm. O jej skuteczności decyduje przede wszystkim dyscyplina i konsekwencja w przestrzeganiu żywieniowych zasad, a także spożywanie dużej ilości płynów. Pierwsze dni najczęściej upływają pod znakiem warzyw i owoców, w kolejnych wprowadza się do diety produkty zbożowe, a na końcu chude mięso i ryby. Przez cały czas należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi płynów – najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej.
Niskozmineralizowana woda o małej zawartości sodu, np. Mama i ja, powinna towarzyszyć nam przez cały czas. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której poczujemy pragnienie i sięgniemy np. po słodzone, pasteryzowane napoje gazowane, bo akurat nic innego nie będzie w zasięgu ręki. Przeprowadzając tego typu dietę od czasu do czasu można również sięgnąć po ziołowe herbatki oczyszczające.

Nowe zwyczaje

Jeśli nie chcemy wprowadzać radykalnych zmian przechodząc na dietę, możemy po prostu zmienić niektóre nawyki żywieniowe, co również pomoże nam w usunięciu toksyn. – Jedną z metod jest główna zasada niemal każdej diety oczyszczającej, czyli jedzenie mniejszych ilości, ale częściej. Najlepiej 4-5 małych posiłków w ciągu dnia – doradza dietetyk Iwona Gryszkin. – Oczyszczając organizm najlepiej zrezygnować z soli, a także ograniczyć spożycie kawy czy mocnej herbaty – lepiej zastąpić je niegazowaną, niskosodową wodą źródlaną,
np. Mama i ja.
Spożywanie dużej ilości płynów pomaga w usuwaniu toksyn
z organizmu, zapobiega także odwodnieniu. Zamiast białego pieczywa sięgnijmy po to pełnoziarniste czy razowe. Ponadto w codziennej diecie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Tłuste, smażone mięso najlepiej zastąpić chudym, gotowanym. Kolejną metodą na oczyszczenie organizmu z toksyn jest zastosowanie kuracji ziołowej. Herbatki, które mają działanie moczopędne czy przeczyszczające pomogą usunąć z organizmu niechciane składniki. Mieszanki ziołowe mogą  być także stosowane jako uzupełnienie innych rozwiązań.

Chcąc skutecznie oczyścić organizm z toksyn wybrać możemy jeden z kilku
skutecznych sposobów. Bez względu na dokonany wybór należy pamiętać o racjonalnym podejściu do tematu i o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów. Tylko dzięki temu ułatwimy toksynom opuszczenie naszego organizmu, nie tracąc przy tym wartościowych składników i zdrowia.

Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L- cena: 1,50zł

„Mama i ja
” to marka źródlanej wody niegazowanej. Produkt przeznaczony jest w szczególności dla niemowląt i małych dzieci, kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią.  „Mama i ja” to marka należąca do firmy WOSANA S.A. Początki firmy sięgają 1991 roku, jej siedziba mieści się w Andrychowie. Najwyższą, jakość produktów zapewnia wdrożony przez firmę system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z międzynarodową normą EN ISO 22000: 2005. „Mama i ja” posiada pozytywną opinię od Centrum Zdrowia Dziecka. Produkt dostępny jest w sieciach: Real, Makro, Tesco, Kaufland, Netto, Carrefour, Selgros, Auchan, Eurosklep e-sklepach dodomku.pl, frisco.pl oraz bdsklep.pl.

WOSANA S.A.
PRODUCENT SOKÓW, NAPOJÓW I WÓD ŹRÓDLANYCH
WOSANA SPÓŁKA AKCYJNA
z siedzibą w Andrychowie przy ul. Batorego 35a, 34-120 Andrychów
tel. 033/ 873 41 51
fax 033/ 873 41 53
e-mail: marketing@wosana.pl
www.wodadladziecka.pl

Mgr Iwona Gryszkin

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Dietetycznych Studiów Podyplomowych na Akademii Medycznej w Poznaniu. Od 2005 roku skutecznie działa jako dietetyk. Jest również aktywnym członkiem Zarządu Dolnośląskiego Towarzystwa Dietetyki.

KLINIKA DIETY GRYSZKIN
Tel kontaktowy: 664-969-066