Firma » Biznes

Wiosenne porządki zasobów IT

Kiedy przyroda budzi się do życia, każdy z nas odczuwa potrzebę porządkowania przestrzeni wokół siebie. Efektem wiosennych porządków może być również optymalizacja wydatków związanych z utrzymanie zasobów informatycznych.

Strona WWW, poczta elektroniczna, systemy informatyczne wspomagające zarządzanie – wszystkie firmowe zasoby IT mogą być przechowywane w jednym miejscu! Poszczególne aplikacje (zasoby informatyczne) udostępniane są on-line za pośrednictwem serwerów, zazwyczaj firm dostarczających te rozwiązania. Tak mnożą się koszty związane z utrzymaniem zasobów na serwerze, a więc koszty hostingu. - Wszystkie rozwiązania działające w środowisku on-line można przechowywać na jednym serwerze, optymalizując tym samym wydatki związane z ich hostingiem – zauważa Tomasz Dwornicki, wiceprezes ds. technicznych firmy Hostersi. - To także większe bezpieczeństwo w przypadku jakichkolwiek awarii, bo problem zgłaszamy do jednego dostawcy – dodaje.

Na rynku  nie brakuje ofert hostingu, ale jeśli posiadamy wiele zasobów IT i zależy nam rzeczywiście na optymalizacji wydatków, warto rozejrzeć się za ofertami dedykowanymi. Niewątpliwą zaletą rozwiązań serwerowych projektowanych indywidualnie jest dobranie parametrów hostingu do wymagań posiadanych zasobów. Dodatkowo możemy liczyć na fachową pomoc, aby poprawić wydajność naszych zasobów, co także istotnie wpływa na koszty hostingu.

- Struktura baz danych, podział funkcji aplikacji, jakość kodu aplikacji, jej prawidłowe zaprojektowanie, a także zastosowane narzędzia administracyjne mają ogromny wpływ na szybkość działania aplikacji i  wydajność samego serwera – wyjaśnia Tomasz Dwornicki. - Źle zaprojektowana i wykonana aplikacja może wymusić zakup wielokrotnie droższego rozwiązania hostingowego, którego koszty ponosimy przecież co miesiąc – dodaje wiceprezes Hostersów.

Porządkując swoje zasoby informatyczne, poza parametrami serwera, zwróćmy również uwagę na samego partnera hostingowego. Sprawdźmy, w jakich warunkach pracują serwery, na których mają być przechowywane nasze zasoby. Serwerownia powinna posiadać zabezpieczenia fizyczne i logiczne, zapewniające bezpieczną i niezakłóconą pracę serwerów. Powinna być wyposażona w systemy monitoringu, przeciwpożarowe, klimatyzacji, łącza internetowe do kilku operatorów (na wypadek awarii któregoś z nich), alternatywne źródło zasilania w energię elektryczną, a także UPS, firewall, IDS. Natomiast analiza portfolio klientów pozwoli nam poznać kompetencje dostawcy hostingu. Zwróćmy szczególną uwagę na współpracę z instytucjami finansowymi i publicznymi, gdzie bezpieczeństwo danych jest szczególnie wymagane.

Wiosenne porządki zasobów informatycznych rozpocznijmy więc od rozpoznania ofert. Przeszkodą w porządkach nie powinien być brak wystarczającej wiedzy technicznej, bo dostawca hostingu z pewnością pomoże nam w przeprowadzce na nowy serwer.

Hostersi