Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Właściwości borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska - ta wieloletnia roślina z rodziny wrzosowatych o małych purpurowych owocach jest szalenie popularna w ostatnich latach.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

To świetnie, bo dodawanie jej do owsianki czy smoothie może przynieść realne zdrowotne korzyści. Ten charakterystyczny owoc jest jedną z najbardziej gęstych odżywczo jagód.

Borówka - królowa antyoksydantów

O przeciwutleniaczach mówi się od lat. Chronią komórki przed potencjalnymi zniszczeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. 
Borówka zawiera najwięcej przeciwutleniaczy nazywanych flawonoidami, należących do grupy polifenoli. 
Badania pokazują, że zjedzenie niewielkiej garści borówek podnosi znacznie ich poziom we krwi. 
  
Cudowne panaceum na starzenie i raka

Brzmi to naprawdę fantastycznie, ale kilka badań wskazuje, że owoce borówki, a nawet jej sok, mogą zapobiegać stresowi oksydacyjnemu, czyli nieustannemu niszczeniu DNA. Ten destrukcyjny proces znamionuje widoczne oznaki starzenia, a także skutkuje ryzykiem nowotworów. 

Borówka niszczy zły cholesterol

Kolejne badania wykazują, że borówka chroni lipoproteiny LDL (nazywanego złym cholesterolem) przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Czy borówka zapobiega chorobom serca?

Wiemy, że regularne jedzenie tych purpurowych owoców eliminuje ryzyko w postaci podwyższonego ciśnienia - regulując je do normalnego poziomu. Natomiast jak jest z ciężkimi postaciami choroby serca? Czy jedzenie borówek pozwala cofnąć efekty degeneracji mięśnia sercowego? Badania trwają. Jednak wiadomo, że może mieć z związek z zapobieganiem wystąpienia ataku. 

Wzmacnia pamięć i wspomaga funkcje mózgu

Badania z udziałem starszych uczestników potwierdziły, że regularne jedzenie borówek wzmacnia przewodzenie neuronalne.  Te właściwości borówki amerykańskiej są kluczowe dla ludzi, którzy chcą zachować żywą inteligencję niezależnie od wieku. Borówka wpłynęła bowiem korzystnie na pobudzenie komórek nerwowych u badanych seniorów.   

Nadzieja dla diabetyków?

Borówki amerykańskie nie obfitują w cukry jak inne owoce. Ponadto obserwacje naukowców potwierdzają, że spożywanie tych owoców w odpowiedniej dawce wzmacnia wrażliwość insulinową i metabolizm glukozy.

Jak widać borówki to nie tylko przyjemność jedzenia, ale też bonus w postaci pozytywnego wpływu na zdrowie.


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Mypleasure

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »